Nyheter

Under torsdagen höll regeringen en presskonferens där de meddelade nya åtgärder för att underlätta vräkningen av hyresgäster som begår brott i sina bostäder. Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson betonade att detta är ett problem som berör hela samhället.

– Det är ett problem som angår oss alla, sa Carlson.

Justitieminister Gunnar Strömmer talade också om den allvarliga situationen när det gäller brottslighet i landet.

– Läget är utomordentligt allvarligt när det gäller brottsligheten”, sa Strömmer.

Regeringens plan för att bekämpa det grova våldet inkluderar att strypa den kriminella ekonomin och förhindra rekryteringen av barn och unga till de kriminella gängen.

– För att lyckas med bekämpningen måste hela samhället mobiliseras, fortsatte Strömmer.

Infrastruktur- och bostadsminister Carlson påpekar även den bristande säkerheten för svenska medborgare i deras vardagsliv.

– Barn kanske inte släpps ut på lekplatsen av oro för vad som kan hända. Så kan vi inte ha det i Sverige, en lekplats ska inte vara en brottsplats, sa Carlson.

Regeringen ser allvarligt på situationen där över en fjärdedel av befolkningen känner sig osäkra i sina bostadsområden och varannan person som bor i ett utsatt område upplever otrygghet dagligen.

– Det handlar om brott som skjutningar, sprängningar, öppen narkotikaförsäljning som i stor utsträckning bidrar till en osäker miljö, fortsatte Carlson.

För att tackla dessa problem föreslår regeringen skärpningar av de hyresrättsliga reglerna och inför möjligheten att säga upp hyresgäster som begår brott.

– I och med åtgärderna kommer det bli enklare att grund för vräkning, sa Carlson och tillägger att sådana brott kan inkludera förvaring av vapen och narkotika i bostaden.

Regeringen siktar på att ha lagen klar till den 1 januari 2025, men målsättningen är att förslaget ska träda i kraft redan i slutet av maj detta år.