Nyheter

Regeringen har gett Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i uppgift att utreda möjligheten för ett register för explosiva varor. Nyheten presenterades av minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin, infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson och jämställdhetsminister Paulina Brandberg

– Sverige befinner sig i ett exceptionellt allvarligt läge med en gängkriminalitet och en grov organiserad brottslighet som fräter på det svenska samhället, sa Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, vid en pressträff.

Regeringen har gett Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) tillsammans med de myndigheter som ingår i Nationellt forum för sprängämnessäkerhet i uppdrag att ”intensifiera arbetet med att slå ner på den olovliga användningen av sprängmedel”.

Förberedelser för det hanteras nu i regeringskansliet, berättade Infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) g under en pressträff.

Andreas Carlson, Infrastruktur- och bostadsminister
Foto: Roger Sahlström

Ni ger MSB uppdrag tillsammans med andra myndigheter att minska tillgången på sprängämnen.

– Ja, det är en förstärkt offensiv mot sprängningar och det uppdrag att intensifiera arbetet att förhindra den här brottsligheten och tillgången till sprängämnen i illegala kretsar. Tillgången på sprängmedel har inte har täpps till och har lett till mycket grova brott med dödlig utgång och som har lett till en akut situation i många städer.

Ni säger också att ni vill stärka det internationella samarbetet.

– Ja, de regler och de bestämmelser som finns som reglerar hur ett sprängämne ska märkas, det hanteras i stor utsträckning på EU och FN nivå. Därför så behöver det ses över om det kan finnas ett nationellt undantag, till exempel för att skärpa upp märkningen så att vi ger MSB i uppdrag att se över den frågan igen. De har tittat på det tidigare, men det är viktigt att kunna kartlägga var någonstans det har brustit och var, varför sprängämnen har kommit ifrån som använts för illegala sprängningar.

Ett nationellt register ska vara på plats den 1 juli.