Nyheter

Regeringen har tagit ett stort steg framåt i sitt arbete med att återuppbygga det civila försvaret, och idag presenterade man en omfattande lägesrapport tillsammans med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

– Vi står mitt i en historisk totalförsvarsreform och har vidtagit flera åtgärder som stärker vår förmåga inom totalförsvaret. Det civila försvaret berör alla delar av samhället och engagerar hela regeringen. Idag har vi lyft fram många av de åtgärder som implementerats av flera departement inom Regeringskansliet, sa minister för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin.

MSB:s generaldirektör, Charlotte Petri Gornitzka, presenterade det pågående operativa arbetet inom hela det civila beredskapssystemet.

– Det pågår en intensiv verksamhet inom det civila försvaret och vi ser en positiv utveckling inom beredskapssystemet. Inom den nya strukturen med beredskapssektorer, civilområden och 60 beredskapsmyndigheter arbetar vi nu tillsammans för att bygga robusthet och förmåga att agera snabbt och samordnat. Samtidigt har arbetet med att involvera kommuner, frivilligorganisationer och näringsliv intensifierats, och det ger resultat,” konstaterade Charlotte Petri Gornitzka.

Under pressträffen meddelades även att regeringen avser att ge MSB i uppdrag att ta fram en ny uppdaterad version av broschyren ”Om krisen eller kriget kommer”, som publicerades 2018.

I december förra året presenterade Försvarsberedningen rapporten ”Kraftsamling – Inriktningen av totalförsvaret och utformningen av det civila försvaret (Ds 2023:34)”. Flera myndigheter har nu fått i uppdrag att bedöma genomförbarheten av åtgärdsförslagen, och dessa bedömningar ska redovisas till Regeringskansliet senast den 7 mars. I slutet av april kommer Försvarsberedningen att presentera sin rapport om det militära försvaret samt de ekonomiska förutsättningarna för både det militära och det civila försvaret.

Regeringen planerar att återkomma till riksdagen under hösten 2024 med en proposition om totalförsvarets fortsatta inriktning och utformning för den kommande försvarsbeslutsperioden.