Ur flödet/i korthet

Väst måste förbereda sig för en konflikt med Ryssland som kan pågå i ”årtionden”, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg till den tyska tidningen Welt am Sonntag. Väst måste därför skynda sig att öka sin vapenproduktion.

– Nato vill inte ha krig med Ryssland, men vi måste förbereda oss på en konfrontation som kan pågå i flera decennier, säger Stoltenberg, som understryker att de västerländska nationerna måste öka sin produktion av vapen och ammunition. Detta är det enda sättet som Europas säkerhet kan garanteras och Ukraina kan fortsätta sitt krig med Ryssland.

Stoltenberg påpekar att västvärldens ekonomiska och industriella makt vida överstiger Rysslands, och att västvärlden därför har medel att gå om Ryssland i både produktion och investeringar.

Trots Putins försäkringar om att han inte har för avsikt att invadera Polen eftersom det skulle utlösa ett tredje världskrig, som han uttalade under den senaste intervjun med Tucker Carlson, är Stoltenberg inte säker.

– Om Putin vinner i Ukraina finns det ingen garanti för att den ryska aggressionen inte sprider sig till andra länder, säger Stoltenberg. Enligt Natos generalsekreterare är Europas bästa försvar därför att investera i militären i Ukraina och väst.

Det finns inget som tyder på att Stoltenberg ser fram emot fredsförhandlingar, så resultatet blir garanterat krig i vår tid.