Nyheter

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) och Sveriges minister för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M), höll på torsdagen en pressträff med anledning av de sprängningar som har skett på senare tid. Regeringen vill utreda lagen som reglerar sprängämnen – och få till ett nationellt register över tillstånden för explosiva varor.

Det presenterades på en pressträff under torsdagen.

Många boende har drabbats hårt av de kriminella gängens uppgörelser.
– De är inte ensamma. Hela samhället står bakom dem, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Det var 2010, under alliansregeringen, som ansvaret för tillståndsprövningen flyttades över från polisen till kommunerna, berättar Bohlin. Det har kritiserats av bland annat Byggföretagen som pekat på att landets 290 kommuner har olika förutsättningar att utföra uppdraget, I ett remisssvar skriver därför Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Byggföretagen att polisen borde ha ansvaret. Men Carl-Oskar Bohlin håller inte med och säger att ansvaret även framöver kommer ligga på kommunerna.

– Polisen är en myndighet som har väldigt många andra viktiga uppgifter och som måste få fokusera på det polisiära kärnuppdraget. I nuvarande läge, när polisen är så hårt belastad, är det nog inte rätt väg att gå att lägga tillbaka uppgifter på polisen som inte kräver polismans befogenheter, säger han och tillägger:

– Däremot är det helt uppenbart att nuvarande ordning inte fungerar på tillfredsställande sätt. Därför måste den skärpas upp.
– Det kommer att vara ett viktigt verktyg att förhindra att kriminella kommer över sprängmedel, säger ministerför civilt försvar Carl-Oskar Bohlin.

Under den senaste veckan har flera uppmärksammade bombdåd skakat olika delar av Sverige.

Under natten till onsdag inträffade två explosioner med bara några minuters mellanrum på samma gata i Frölunda, Göteborg. Samtidigt har även Stockholmsområdet drabbats av tre bombdåd. Trots dessa attacker har inga allvarliga skador rapporterats bland offren. Dock har flera personer skadats i händelserna.

Det senaste dådet skedde natten till idag när något detonerade vid ett flerfamiljshus i Linköping.

Regeringen har tagit flera steg för att bekämpa den bakomliggande gängkriminaliteten genom att genomföra lagändringar och inrätta flera utredningar. En av de åtgärder som diskuteras är införandet av visitationszoner där polisen kan genomföra säkerhetskontroller utan behov av specifika misstankar. Detta syftar till att minska tillgången till vapen och sprängmedel i de områden där gängkriminaliteten är mest utbredd.

Utöver detta har polisen fått utökade befogenheter att söka efter vapen och sprängmedel, vilket möjliggör en mer effektiv insats mot brottsligheten. Dessutom har regeringen gett polisen möjlighet att avlyssna i preventivt syfte, vilket innebär att de kan övervaka kommunikationen i vissa fall utan att det finns konkreta misstankar om brott.

Dessa åtgärder är en del av en bredare strategi för att stävja gängkriminaliteten och skapa tryggare samhällen.
Polisen arbetar intensivt med att utreda dessa händelser och söker aktivt efter de ansvariga.