Nyheter

Regeringen aktiverar civilplikten.Framför allt vill de stärka den kommunala räddningstjänsten.
– Vi ser att kommunal räddningstjänst inte är dimensionerad för de krav som ställs vid ett väpnat angrepp, säger Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar, till Aftonbladet.

På en pressträff under Folk och försvar-konferensen som pågår i Sälen aviserade statsminister Ulf Kristersson tillsammans med Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar att regeringen kommer att  aktivera  civilplikten. På torsdag kommer regeringen att ge MSB i uppdrag att för att återaktivera civilplikten.

Carl-Oskar Bohlin förklarar att det framför allt handlar om att stärka den kommunala räddningstjänsten.

– Vi ser att den kommunala räddningstjänsten inte är dimensionerad för de krav som ställs vid ett väpnat angrepp. Erfarenheterna i Ukraina är mycket tydliga. Räddningstjänst sätts under mycket hårt tryck, säger han.

Civilplikt är en del av totalförsvarsplikten och innebär att svenska medborgare kan få rycka in till samhällsviktiga verksamheter vid höjd beredskap eller krig. Det kan bland annat omfatta sjukvård och räddningstjänst.