Nyheter

Den statliga Tullbefogenhetsutredningen har föreslagit att det ska bli olagligt att föra ut stöldgods från Sverige, och detta förslag väntas träda i kraft från och med den 1 juli 2025. Finansminister Elisabeth Svantesson (M) har mottagit utredningens slutbetänkande och betonar att kriminaliseringen av utförsel av stöldgods är ett viktigt steg för att bekämpa den organiserade brottsligheten, särskilt de internationella stöldligorna som ansvarar för en betydande andel av bostadsinbrott och stölder i Sverige.

Utredningen föreslår införandet av ett nytt brott, ”utförselhäleri”, som syftar till att effektivisera bekämpningen av utförsel av stöldgods. En person som avsiktligt försöker föra ut stulet gods från landet kan då åtalas för detta brott. För att stärka tullens förmåga att ingripa föreslår utredningen även att tulltjänstemän ska få utökade befogenheter, inklusive möjligheten att kroppsvisitera personer och undersöka fordon i gränsnära områden.

”Det nya brottet ska möjliggöra en mer effektiv bekämpning av utförsel av stöldgods och innebär att den som har för avsikt att föra ut stulet gods ur landet kan dömas för utförselhäleri”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Regeringen anser att dessa åtgärder är nödvändiga för att bekämpa ligornas ekonomiska verksamhet, vilket är avgörande för att minska omfattningen av stölder och skydda både privatpersoner och företag. Förslagen kommer nu att skickas på remiss innan de eventuellt implementeras i lagstiftningen från och med sommaren 2025.

– Vi kan inte bekämpa den organiserade brottsligheten utan att knäcka gängens ekonomi. Internationella stöldligor står för en stor andel av de stölder som begås i Sverige och brotten drabbar både privatpersoner och företag. Det är därför efterlängtade och kraftfulla förslag på åtgärder som vi i dag har tagit emot från Tullbefogenhetsutredningen, säger finansminister Elisabeth Svantesson