Nyheter

Regeringen vill införa ett nytt krav på heltidsaktivitet för personer med försörjningsstöd som har arbetsförmåga.Det meddelade statsminister Ulf Kristersson och finansminister Elisabeth Svantesson under moderaternas Sverigemötet på lördagen.

Det är en del av regeringens uppgift att stärka arbetslinjen. Regeringen vill införa ett bidragstak i kombination med olika system där man över tid arbetar sig in i den svenska välfärden. Det regeringen går ut med först i detta är att man ska införa ett aktivitetskrav på personer som har försörjningsstöd.

”Alla personer som har ett försörjningsstöd och har en arbetsförmåga ska också ha en heltidsaktivitet. Det är både ett krav på kommunen att erbjuda och tillhandahålla heltidsaktivitet. Men det är framför allt krav på personer som hamnar i långvarigt utanförskap att vara aktiva”, säger Elisabeth Svantesson.

Man kommer nu att tillsätta en utredning som ska lämna förslag på hur aktivitetskravet ska utformas och vilka aktiviteter det är som ska utföras. Utredningen ska vara klar i april nästa år.

Enligt Elisabeth Svantesson är det ett skarpt krav att personer som har försörjningsstöd ska delta i en heltidsaktivitet, annars kommer stödet att minska.

”De ska göra det som leder till att de kommer närmare arbetsmarknaden. Men de ska också göra det som gör nytta för det gemensamma. Det kan handla om utbildning, det kan också handla om att hjälpa till med olika saker i kommunen eller regionen”, säger hon till SVT.