Nyheter

Flera familjer som försökt fuska med bidrag har flytt från Eskilstuna kommun  efter att ha blivit påkomna. Det uppger Magnus Minh Gustafsson, förvaltningschef för arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen, till SVT Nyheter Sörmland.

Eskilstuna kommun har tillsatt en permanent arbetsgrupp vars uppgift är att förhindra och stoppa bidragsfusk i kommunen. Man har utrett flera fall av bidragsfusk och ett antal polisanmälningar har gjorts och ett fall från 2022 har lett till åtal mot en man som fuskat till sig 118 000 kronor i försörjningsstöd.

I ett annat uppmärksammat slutade det med ett så kallat strafföreläggande. Då den misstänkte erkänner brott, slipper rättegång och accepterar ett bötesstraff.  Då hade en kvinna beviljas försörjningsstöd, trots att hon hade lön från minst två olika arbetsgivare.

Under 2022 har fem personer dömts för bidragsbrott i Eskilstuna. I ett fall fick en man i 55-årsåldern ut 152 000 kronor i bidrag, samtidigt som han fick ut 300 000 kronor i lön.

–  Inom socialtjänsten har vi tidigare inte haft någon som kontrollerar det här. Det har funnits en tillit på välfärdssystemet om att de som söker försörjningsstöd är de som har rätt till det. Det kanske är ett naivt tankesätt men det blev samtidigt startskottet för att bilda en grupp som ser var pengarna går någonstans, sade den särskilda gruppens teamledare Simon Brunner till SVT.

Det mest spektakulära fusket under 2022 var ett ärende där fem familjer i samma släkt misstänks för att ha hjälpt varandra med bidragsbrott, en misstänkt brottslighet som ska ha pågått under flera års tid.

Det var ganska omfattande. Strukturerat och systematiskt fuskande, berättar Magnus Minh Gustafsson för SVT.

Fusket polisanmäldes av kommunen, men något åtal har inte väckts. Samtliga fem familjer har flytt från Eskilstuna och sökt sig till andra kommuner.. Sammanlagt handlar det om omkring femton familjer som har flyttat från Eskilstuna efter att ha blivit påkomna med bidragsbrott.

– Exakt hur många, det vet jag inte. Men jag har ett 15-tal familjer där jag med säkerhet vet att orsaken till att man flyttar från Eskilstuna är att man blivit påkommen med välfärdsbrott, säger Minh Gustafsson, som säger att uppgifterna kommer från personerna själva.

– De berättar själva att de flyttar för att det blev jobbigt, säger Minh Gustafsson.

Eskilstuna kommun har kontaktat de nya kommunerna för att varna dem om deras nya invånare.