Nyheter

Svenskar som fuskar med bidragssystemen utomlands utgör en betydande kostnad för staten varje år. Förra året rapporterade Försäkringskassan bedrägerier för över en miljard kronor, en dramatisk ökning jämfört med föregående år.

Thomas Falk, en representant för Försäkringskassan, bekräftar att det handlar om betydande belopp. Många svenskar bosatta utomlands fortsätter att dra nytta av bidrag som barnbidrag och bostadsbidrag, vilket resulterar i en betydande ekonomisk förlust för staten. Tyvärr är det svårt att exakt beräkna den totala kostnaden för fusket, men återkrav och förhindrade felaktiga betalningar som polisanmäls översteg en miljard kronor förra året.

Det är främst personer som inte längre har rätt till bidrag och förmåner på grund av sin vistelse eller bosättning utomlands som begår detta fusk. Thomas Falk konstaterar att detta är en välkänd sårbarhet inom systemet och ett område som kostar samhället enorma summor varje år.

Bland alla utredningar som Försäkringskassan genomför är det just denna typ av brott som resulterar i de största ekonomiska förlusterna för samhället. Trots den svårighet som ligger i att åtgärda problemet, väljer Försäkringskassan ändå att polisanmäla alla fall av bidragsfusk.

Enligt Försäkringskassan är bidrag som försvinner utomlands ett särskilt riskområde. Ökningen av både felaktiga betalningar och avslöjanden av dessa bedrägerier de senaste åren kan delvis tillskrivas ökade kontroller och förbättrad rapportering från kommunerna om misstänkta utbetalningar.

Det är viktigt att medborgare som flyttar utomlands anmäler detta till Skatteverket och Försäkringskassan för att undvika att bidra till detta problem. Enligt Thomas Falk bygger systemet på förtroende, och bristande anmälningar kan komplicera myndigheternas arbete med att övervaka och hantera bidragsutbetalningar korrekt.