Kommentarer

Det är statsminister Ulf Kristersson som i ett tal till Riksdagen erkände: Svenskar börjar tappa förtroendet för att staten kan hantera våld och brottslighet. Det är ett stort erkännande från en svensk statsminister, större än Löfvens: ’Vi såg det inte komma.’

Det finns en inslag av realism och insikt: Medborgarnas tålamod börjar ta slut.

’Problemen växer och många människor börjar misstro statens förmåga att agera,’ sade han nyligen inför Riksdagen.

Det är precis vad alla ser: Problemen växer. Vad kan regeringen göra åt det? Finansminister Elisabeth Svantesson erkänner att det handlar om legitimitet.

’I grund och botten handlar det om legitimitet, både för skattesystemet och för välfärdssystemet för dem som arbetar och sliter varje dag. Därför är det så viktigt att följa pengarna, men också för att stoppa denna extremt dödliga våld,’ säger Elisabeth Svantesson.

Systemets legitimitet. Det är nya ord från en svensk minister. Hon och justitieminister Strömmer lovar skärpningar: Myndigheterna ska samarbeta mer och byråkratin ska få större befogenheter.

Samtidigt erkänner Strömer och Svantesson att de största intäkterna inte längre kommer från narkotika, utan från ’bedrägerier’ och speciellt bedrägerier mot den svenska staten. Svantesson sitter själv i glashus.

Även Dagens Nyheter döljer den mest chockerande informationen i en faktaruta:

’Bedrägeribrott är numera gängens viktigaste inkomstkälla. Vinsterna från bedrägerier uppgick till cirka 5,8 miljarder svenska kronor under 2022, enligt uppgifter från polisens nationella bedrägericentrum.

Narkotikahandeln uppskattas ha dragit in 1,8-2,8 miljarder svenska kronor i vinster år 2021.

Från välfärdssystemen betalades det ut 14,6 miljarder svenska kronor felaktigt enligt uppskattningar från Ekonomistyrningsverket. Över hälften misstänks vara brott.

14,6 miljarder i felaktiga eller ogrundade utbetalningar från det offentliga. Den svenska staten blöder pengar och det ställs inga frågor.

Det är det som nu ska börja göras. Men hur kommer de att reagera som plötsligt får obekväma frågor och avbrott i utbetalningarna? Det är ju inte de kriminella nätverken personligen som tar emot pengarna. Det är tiotusentals människor som tar vad de kan få och känner till knepen. Samma sak gäller för invandrarbefolkningen i alla västerländska länder: Pengarna kommer ändå, det är bara att ta emot.

Är det inte alldeles för sent för två svenska ministrar från Moderaterna att sätta på bromsen? Det de säger har byråkratin känt till i alla år. Men de har låtit det ske.

Nu visar det sig att alla utbetalningar driver upp brottsligheten. Det har blivit en ond cirkel. De kriminella placerar också sina människor inom statsförvaltningen. Nyligen avslöjades en åklagare som hade försett de kriminella med information om utredningen.

Samtidigt står Rikspolischef Anders Thornberg på en presskonferens och berättar att små barn vänder sig till gängen och ber om att få bli yrkesmördare. De är svenska sicarios, barn med dödliga vapen, som dödar för ett par tusen kronor.

’Till och med barn tar kontakt med nätverken själva för att få möjlighet att döda,’ säger Thornberg.

Thornberg tror inte att Sverige har sett toppen av våg av våld.

Problemet är att polisen inte får vara polis. Myndigheterna får inte kontrollera och ställa obekväma frågor. Polisen får det inte heller. Därför flyter allting och Sverige går bokstavligt talat sönder.'”