Nyheter

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) höll under tisdagen en pressträff tillsammans med flera andra myndigheter om satsningar för att knäcka gängen.

Skattemyndigheterna, Tullen och Kronofogden kommer nu att arbeta mer gemensamt för att knäcka gängen genom att ge sig efter deras pengar. Enligt Svantesson omsätter den kriminella ekonomin någonstans mellan 100 och 150 miljarder kronor årligen. Enligt Svantesson kan man komma åt gängkriminaliteten om man kommer åt pengarna.

– Myndigheterna ska stärka sina insatser för att motverka gängkriminaliteten, sa Svantesson.

Ni har presenterat ytterligare åtgärder för att knäcka gängen och deras ekonomi. Kan du berätta lite om det?

– Eftersom vi vet att den kriminella ekonomin omsätter ungefär mellan 100 till 150 miljarder, enormt stora pengar som också göder kriminalitet i Sverige, så måste vi gå efter pengarna. Därför har vi i dag presenterat detta intensifierade arbetet med Skatteverket, Tullen och Kronofogden för att visa att nu ska vi öka takten och nu ska vi se till att skruva åt de här kranarna, göra allt vad vi kan på olika områden för att de inte ska ha de brottsvinsterna.

Det har inte varit helt enkelt för myndigheterna att samarbeta tidigare. Hur kommer det nya samarbetet att se ut?

– Myndigheterna  jobbar aktivt tillsammans numera och de har målbilden klar för sig – att gängen ska knäckas.
Så vi har gemensamt satt upp att de har den här uppgiften att öka takten. Det finns ett stort engagemang från alla myndigheter att göra saker själv, men också tillsammans så klart därför att vissa saker behöver man göra med andra.

Svantesson förklarade vidare om man tar pengarna från gängen så kommer vi att knäcka dom..