Nyheter

Samhället måste göra allt för att stoppa gängen och deras utnyttjande av barn. Regelverket måste ändras, säger kristdemokraternas Camilla Brodin

– Hela myndighetsväsendet behöver alla de verktyg som gör att sekretessen inte sätter sig i vägen. Vi måste sätta människan före systemet, säger hon.

Det var på en pressträff på tisdagen som Tidöpartierna presenterade en offensiv mot de kriminella gängen. Regeringen kommer att öppna upp för mer kameraövervakning och effektivare användning av bland annat drönare. Regeringen vill också använda I-teknik för att identifiera gärningsmän.

Hur viktig är den här nya kameraövervakningen som ni presenterar idag?

– Jag tror att det här är en av många viktiga bland många åtgärder som den här regeringen
måste se till att ta tag i. Kameraövervakning och teknisk bevisning kan och har visat sig vara avgörande när ett brott begåtts. Sen är det extremt viktigt i det brottsförebyggande arbetet.

Hur knäcker vi gängen?

– Genom en rad olika åtgärder som vi bland annat presenterat här i dag, övervakning och drönare till exempel. Men sedan handlar det om att samköra register mellan myndigheter. Se till att man också upptäcker tidigt om någon är på glid. Se till att stärka familjens roll. Vi ser att socialtjänsten också behöver fler och fler fler verktyg i sin låda för att kunna komma till bukt med den utbredda gängkriminaliteten bland unga.

Det finns de som varnar för den personliga integriteten

– Det här handlar om att du i din vardag inte ska behöva känna dig otrygg. Du ska kunna vara ute och röra på dig och det ska vara tryggt. Om något händer så är just kamerabevis avgörande för att lösa ett brott. Löser vi brott blir Sverige också tryggare.