Nyheter

De kriminella gängen drar in allt yngre barn i kriminalitet. Vi har sett åttaåringar hålla utkik och vakta vapen. De får pokémonkort i betalning, säger Melin.

Riksdagsmannen och polisen Martin Melin (L), är upprörd över hur långt ner i åldrarna som gängkriminaliteten gått och är besviken på tidigare regeringar.

– Vi har 14-åringar som skjuter med automatvapen – jag tycker att det är hemskt, det är hemskt, säger han till Document
Martin Melin (L) är ersättare i justitieutskottet och polis. Han ser det positivt på att regeringen nu öppnar för att polisen ska kunna använda sig av mer kameraövervakning. Han tar bland annat upp hur användningen av drönare, så kallade UAS, har hjälpt polisen att lösa brott.

– Drönare, eller UAS som det heter när polisen använder dem, är väldigt effektiva. Jag har själv stora erfarenheter UAS (drönare). Jag har till De är väldigt effektiva, ser rörelser och kan lätt hitta folk i folkmassa. Vi lyckades gripa rånare tack vare att vi hade UAS i luften.

Melin är frustrerad över att hur lågt ner i åldrarna kriminaliteten sjunkit och att det tagit så lång tid för någon regering att agera.

– Jag tycker att det är tragiskt att se att det är så unga människor som nu dras in i kriminaliteten. Vi ser ner till åtta-, nio-, tioåringar. Vi har 14-åringar som skjuter med automatvapen – jag tycker att det är hemskt, det är hemskt, sa Melin.

Varför kommer det här först nu?

– Regeringen gör äntligen någonting och varför det inte har gjorts tidigare vet jag inte. Det får man fråga tidigare regeringar. Och då pratar jag både blåa regeringar och röda regeringar. Jag är glad över att vara en del av den regering som faktiskt gör någonting nu för att sätta ner foten. Det görs offensiva satsningar nu genom de här lagändringarna och de här verktygen som polisen får nu. Jag tycker det är bra att det görs något och det är viktigt.

Du själv polishus. Hur tror du dina kollegor ser på den här förändringen?

– Mina kollegor är väldigt glada över att de får de här verktygen. Framför allt det här att kunna avlyssna i preventivt syfte. Polisen har efterfrågat detta i över 10 år. Samma sak när det gäller kamerabevakning. Jag har flera kollegor som jobbar med bildanalys och de de säger att vi som har utredningen att de har inte ens inlett de utredningarna. Om de inte hade haft bilderna så är det väldigt viktigt.

Varför tror du att åldern på brottslingar har gått ner så drastiskt?

– Jag tycker det är tragiskt att se att det är så unga personer, unga människor som nu dras in i kriminaliteten. Vi ser ju oss ner till åtta, nioåringar som är med gängen. 14-åringar som skjuter med automatvapen och barn som dödar barn. Jag tycker det är hemskt. Det är hemskt och det visar bara hur viktigt det är att vi faktiskt också gör någonting mot det.