Nyheter

Tidöpartierna presenterade under torsdagen en nyhet om att det är dags att inrätta ungdomsfängelser. Brotten blir allt grövre och Sis-hemmen klarar inte av sitt uppdrag att få unga bort från kriminaliteten.

– Det är en fråga vi har drivit länge, säger Richard Jomshof (SD) till Document

Tidöpartier har under en tid släppt allt mer skarpa förslag och vill genomföra radikala förändringar gällande brott och straff. I dag presenterade partierna en ide om fängelse för ungdomar. En fråga som Sverigedemokraterna drivit länge.

Är detta med ungdomsfängelser ett krav från Sverigedemokraterna?

– Det är definitivt en fråga vi har drivit länge och det behövs eftersom att brottsligheten och den grova brottsligheten sjunker allt längre ner i åldrarna. Vi ser hur systemen har misslyckats totalt och det är klart att de här riktigt grova unga brottslingarna måste placeras på speciella och särskilda institutioner.

Kan det bli aktuellt med att pröva barn och ungdomar som vuxna i framtiden?

–Det är också en fråga vi drivit och det är också en fråga som finns inom ramarna för det samarbetet där vi ska titta på det också. Den grova brottsligheten sjunker allt lägre ner i åldrarna. Vi har individer som mördar, skjuter och spränger, unga som våldtar. Det är självklart att vi måste anpassa lagstiftningen till den nya verkligheten så att vi får ett slut på detta. .

Finns det något man kan göra här och för att få bukt med det som eskalerar nu?

– ag vill påstå att vi från Sverigedemokraternas sida har varit väldigt kritiska till polisledningen och det är ingen hemlighet. Jag vill hävda att det
redan i dag finns möjlighet för polisen att vara mycket tuffare när situationer uppstår. Det är klart att polisen i stället för att bara stå vid sidan av
och titta och vara avvaktande kunde gått in mycket tuffare och hanterat buset och plockat bort dem från gatorna. Det finns verktyg redan idag
som jag tycker att man ska använda mycket oftare.

Hur ser du på Socialdemokraternas utspel om mer övervaknings och dubbla straff om man säljer droger av minderåriga?

– Socialdemokraterna bär ett huvudansvar för att situationen är så allvarlig som den är och det är deras politik som har skapat det kaos samhälle . Vi har sedan vi kom in i riksdagen 2010 lagt en lång rad förslag som syftar till att att förändra kriminalpolitiken. Att till exempel att straffa grova brottslingar mycket hårdare och att myndigheterna ska gå hårdare mot kriminaliteten.  Socialdemokraterna har konsekvent röstat nej till detta, fram tills nu.

Går vi mot samma utveckling i Sverige som vi har sett i bland annat Frankrike och andra europeiska länder?

– Tyvärr är det så och det är precis det vi också varnat för. Vi har i flera länder Europa, Belgien, England, Frankrike men till viss del även Spanien, Tyskland så har vi sett olika former av terroristbrott och grov kriminalitet. Vi har sett hur man i många förorter, i vissa städer, inte minst i Frankrike Paris, där det nu närmar sig någon form av lågintensiv krigföring mellan kriminella gäng och myndigheterna. Vi varnat för denna utvecklingen, att detta kommer att ske i Sverige om ingenting görs.