Nyheter

I dag släppte regeringens in budget. Socialdemokraterna var snabbt ute och kriterades regeringen. Det var med en viss självinsikt som socialdemokraternas Mickael Damberg erkände vissa fel, men lade ändå den största skulden på regeringen. Sverige har blivit fattigare och farligare menar Damberg.

Vad är det farligaste med regeringens budget?

– Det största är ju att Sverige just nu blir fattigare. Vi har sämst ekonomisk tillväxt i hela EU och det märks i hushållsekonomin för människor att det är väldigt tajt och att räntekostnader inflationen ätit upp väldigt mycket av hushållsekonomin. Jag tycker att regeringen gör fel. Men regeringen har prioriterat höginkomsttagare före vanliga familjer. Vi ser nu att att regeringen också prioriterar ner stödet till de kommuner som jobbar med att bryta nyrekryteringen. Det tycker jag är en farlig utveckling. Därför att jag tycker det är bra att regeringen fullföljer satsning på polisen, bygger ut Kriminalvården, går vidare med skärpta straff. Det är bra. Men om vi inte kommer åt de här unga förövarna, väldigt unga människor som skjuter varandra, då blir det farligare i samhället. Det behövs insatser nu för att punktmarkera unga killar på väg in i gängen och de pengarna behöver komma till kommunerna nu.

Du pratade på pressträffen om att regeringen trixar med siffrorna. På vilket sätt trixar de med budgeten?

– Nej, men det lät som att det var en stor ny satsning på polisen på 3,7 miljarder kr. Men när man läser budgeten som visade att alla pengar
vi tidigare presenterade innan och beslutade så det var noll nya pengar för nästa år och mycket av de där pengarna var ju beslut som vi hade fattat. Jag har inga problem med att man bygger ut polisen med 3,7 miljarder kr, men att låtsas som att det är nya satsningar på 3,7 miljarder kronor när det är noll nya kronor. Det blir lite konstigt om man dessutom parar det med att de sa att att bensin och diesel skattesänkningen skulle innebära sänkt dieselskatt. Men det de facto skulle bli lite höjd dieselskatt. Man sa att man skulle sänka skatten på snus, men det visade sig att först höjdes skatten på snus. Det är ganska många misslyckanden från regeringen och det liknar väl lite grann valrörelsen där man lovade väldigt mycket och efter valet så var det inte mycket.

Vilken är den första åtgärden Socialdemokraterna skulle göra om man hamnade i regeringsställning?

–Det är ju egentligen två saker att se till att faktiskt hitta de hushåll som har absolut tuffast just nu, som regeringen verkar ha glömt bort. Och det andra är att se till att klara välfärdens finansiering bättre än regeringen, för det blir annars stora besparingar i sjukvården.

En annan sak som ni tog upp var bostadsbyggandet. Vad skulle ni vilja se för åtgärder?

–Här har ju regeringen backat in i en svår situation. Man valde att ta bort investeringsstödet för att bygga hyreslägenheter just när konjunkturen vek och det började bygga mindre bostäder. Så nu har vi en dramatisk utveckling. Faktiskt den sämsta utvecklingen på bostadsmarknaden sedan 90-talskrisen. Och det här kostar på så vi menar att regeringen helt saknar bostadspolitik. Så vi kommer återkomma kring insatser med att Sverige faktiskt blir fattigare
om man inte tar tag i bostadsfrågan.