Nyheter

Måndagen den 29:e april presenterade Socialdemokraterna sin skuggbudget. Fokus i budgeten är att motverka gängkriminalitet och stärka landets sjukvård.
Mikael Damberg, ekonomisk-politisk talesperson för Socialdemokraterna, betonar att den ekonomiska pressen på svenska hushåll är betydligt högre nu än på många decennier, vilket särskilt drabbar familjer i utsatta områden.

– Det är väldigt allvarligt, för svenska hushåll är mer ekonomiskt pressade nu än de har varit på många decennier. Så väldigt många familjer, särskilt i utsatta områden, har det väldigt tufft just nu. Och då har man kanske inte råd att låta ungdomarna delta i aktiviteter, gå med i idrottsföreningar och så vidare. Därmed ökar risken markant för att de hamnar i gängkriminalitet och attraherar andra ungdomar som befinner sig i en desperat situation, sade Mikael Damberg, ekonomisk-politisk talesperson för Socialdemokraterna.

Damberg säger att det är absolut nödvändigt att satsa på välfärden och Socialdemokraterna lägger sex miljarder kronor ytterligare på vården jämfört med regeringen.

– Det innebär att vi skjuter till sammanlagt tolv miljarder kronor till sjukvården, sa den ekonomiskpolitiske talespersonen Mikael Damberg.

– Den akuta sjukvårdskrisen vi har i Sverige är skapad av att regeringen i budget efter budget underfinansierat sjukvården, sa han.

S föreslår även två extra utbetalningar av studiebidrag för gymnasieelever över sommaren i sin skuggbudget. Det skulle ge en familj med två barn på gymnasiet 5 000 kronor extra.

Socialdemokraterna vill därtill lägga 700 miljoner kronor på att punktmarkera unga på väg in i kriminalitet, en åtgärd som presenterades förra veckan.

Partiet dubblar också regeringens föreslagna satsning på 500 miljoner kronor till skolan.

Damberg menar att regeringen är alldeles för slapp i sin hantering av välfärden och att de låter de fattigaste drabbas.

– Sverige blir fattigare och farligare med regeringens politik.