Nyheter

Socialdemokraterna tar steg för att pressa regeringen på svar angående hur de ska säkerställa att personal inom den svenska sjukvården inte blir uppsagda. Efter statsministerns löfte i lördags om att ingen inom svensk sjukvård ska sägas upp, gavs regeringen 48 timmar på sig att klargöra hur de planerar att lösa den aktuella krisen i sjukvården. Trots detta har regeringen ännu inte kommit med några svar angående när pengar till sjukvården kommer att tillföras, hur de kommer att fördelas eller hur regeringen tänker förhindra uppsägningar. Därför kommer Socialdemokraterna nu att driva ett utskottsinitiativ där de kräver att regeringen ger svar.

Fredrik Lundh Sammeli, vice ordförande i socialutskottet, betonar vikten av att regeringen omedelbart ger regionerna besked för att möjliggöra planering av verksamheten och att de presenterar en budget som förhindrar uppsägningar inom vården.

— Vi kräver att regeringen omedelbart ger regionerna besked och en möjlighet att planera sin verksamhet och att de återkommer till riksdagen med en budget som ser till att vi inte säger upp människor i den svenska vården, säger Fredrik Lundh Sammeli, vice ordförande i socialutskottet.

Utskottsinitiativet kommer att utgå från statsministerns löfte och kräva att regeringen konkretiserar hur de ska förhindra att personal inom vården sägs upp.

Mikael Damberg, ekonomiskpolitisk talesperson för Socialdemokraterna, uttrycker förhoppningen att regeringspartierna och Sverigedemokraterna stödjer utskottsinitiativet, som tydligt utgår från statsministerns löfte. Han understryker att det är nödvändigt för att undvika uppsägningar inom vården att regionerna får besked nu.