Nyheter

Regeringen tillför sex miljarder extra till vården genom vårändringsbudgeten i syfte att förhindra uppsägningar och hantera ökade pensionskostnader till följd av hög inflation. Statsminister Ulf Kristersson (M) betonar behovet av att hantera både kortsiktiga och långsiktiga problem, där inflationen driver upp pensionskostnaderna. Han poängterar att det är både statens och regionernas ansvar att agera klokt för att möta dessa utmaningar.

Statsministern säger det finns kort- och långsiktiga problem och inflationen bland annat drivit på pensionskostnaderna.
– Staten måste ta sitt ansvar och regionerna måste fatta så kloka beslut som möjligt. Det här är ett lagspel och staten tar nu sitt ansvar. Sen är det regionernas ansvar att ta egna beslut, sa statsministern.

Tanken är att de tillförda medlen ska användas för att undvika varsel och uppsägningar, vilket motsvarar ungefär 7 000 sjukskötersketjänster, förklarade Ebba Busch (KD) på pressträffen.

– Omräknat i sjukskötersketjänster så är sex miljarder kronor 7 000 sjuksköterskor. Det här är ett rejält tillskott. De aviserade varsel vi sett är någonstans kring 6 000. Vi har nu fog för att säga att staten gör sin del för att regionerna ska få förutsättningar för att behålla vårdpersonalen, sa Ebba Busch (KD).

Samtidigt som den akuta finansiella injektionen görs, strävar regeringen också efter att hjälpa regionerna att implementera långsiktiga åtgärder för att lösa de mer grundläggande problemen inom vården. Detta är viktigt eftersom nästan alla regioner budgeterar för underskott, och flera har redan varslat om personalnedskärningar. Johan Pehrson (L) betonar att pengarna ska användas effektivt och att det ska följas upp noggrant för att säkerställa att de når sina avsedda syften och inte försvinner i ineffektiva processer. En nyinrättad funktion ska granska hur regionerna använder medlen.

– För att undvika att resurserna försvinner i svarta hål så följs pengarna upp mycket noga med ett åtgärdspaket för att säkerställa att rätt pengar kommer på rätt plats, säger han.

Samtidigt med det akuta tillskottet av pengar vill regeringen också hjälpa regionerna implementera åtgärder som man hoppas avhjälper de långsiktiga problemen inom vården.

– Nästan alla regioner budgeterar i år med underskott, ett antal regioner har redan varslat medarbetare. Samtidigt så ser vi en bild som varierar kraftigt över landet, vissa regioner har helt andra förutsättningar än vad andra regioner har, säger Jimmie Åkesson.

Hela vårändringsbudgeten kommer att presenteras den 15 april.