Nyheter

Under morgonen höll Ebba Busch, Elisabeth Svantesson, Johan Pehrson och Oscar Sjöstedt en pressträff om de förstärkningar regeringen vill göra för att säkerställa barnfamiljers ekonomi inför kommande lågkonjunktur.

Regeringen vill med SD fokusera på arbetslinjen och genomföra strukturreformer mot den låga tillväxten. På längre sikt säger vill regeringen sänka skatten för låg- och medelinkomsttagare och att arbetsgivare ska få lägre kostnader om de anställer långtidsarbetslösa.

STOCKHOLM, SWEDEN – MARCH 23: Johan Pehrson, arbetsmarknadsminister, integrationsminister on March 23, 2023.
Pressträff angående tillägg i vårbudgeten i pressrum Bella.
Photo by PELLE T NILSSON/Swedish Press Agency

Regeringen kommer att förlänga och höjer samtidigt det extra tillägget i bostadsbidraget till barnfamiljer. Maxbeloppet höjs från 1 325 kronor till 2 100 kronor i månaden, berättar finansminister Elisabeth Svantesson (M) på en pressträff tillsammans med energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson och SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt.

Syftet är att stärka barnfamiljerna situation nu när priserna höjs på grund av bland annat inflationen. Stödet är särskilt riktat mot ensamstående kvinnor, sa näringsminister Ebba Busch på pressträffen.

Omkring 110 000 barnfamiljer får i dag bostadsbidrag, varav nästan två tredjedelar är ensamstående kvinnor, enligt regeringens uträkningar.

– Det här är ett träffsäkert sätt att hjälpa utsatta i en svår tid. Det diskuteras mycket nu kring vad som är rätt åtgärder precis och vi behöver göra vad som är långsiktigt rätt. Det är inte de med höga inkomster som behöver extra stöd, säger Ebba Busch.

SD kommer inför nästa budget att arbeta för att plastpåseskatten ska tas bort, samt att kostnaderna för bränslepriserna fortsätter att gå ner. Än så länge så har drivmedelspriserna gått ner närmare 6 kronor tack vara SD och regeringens politik.

Kostnaden för staten beräknas att uppgå till 720 miljoner kronor.