Nyheter

Under morgonen höll energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) en pressträff där hon sa att regeringen kommer att betala ut elstödet under februari 2023 – om inget oförutsett händer.

– Det innebär att hushållen i god tid innan jul nu kan beräkna nivån på vilket stöd man får, sa energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

Regeringen kommer under onsdagen att remittera en förordning för hur utbetalningarna av högkostnadsskyddet ska ske.

Stödet kommer i ett första steg att betalas ut till hushållen och planen är att utbetalningarna påbörjas under februari 2023.

– För en familj i hus i elområde 4 med förbrukning på 20.000 kWh per år handlar det om ett stöd på närmare 16.000 kronor, sa energi- och näringsminister Ebba Busch på en pressträff.

De exceptionellt höga elpriserna vilket kräver ”exceptionella åtgärder” för att hushållen ska klara ekonomin, sa äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M).

Målsättningen är att hushållen ska få utbetalningen i februari – om inget oförutsett sker, sa äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M). Pengarna betalas ut av Försäkringskassan.

– Hela regeringen jobbar hårt för att få till stöden så fort som möjligt. Det börjar gälla 1 februari 2023, det möjliggör för Försäkringskassan att betala ut stödet till elkunderna.

– Många hushåll får det tufft när elpriserna går upp och därför arbetar regeringen och myndigheterna hårt för att högkostnadsskyddet för elpriser ska nå hushållen under februari, sa Anna Tenje.

Regeringen kommer ”inom en snar framtid” återkomma med ett förslag om hur företag, föreningar och andra organisationer ska få ta del av högkostnadsskyddet­­.