Nyheter

Enligt Aftonbladet så har Vattenfall ansökt om att att få bygga kärnkraft. Enligt tidningen så kan det handla om nio nya reaktorer.  Den nya anläggningen kallas för ”Nucelerate west” och målet är att den ska anslutas till elnätet om nio år,  runt 2032.

Uppgiften kommenteras av miljöminister Romina Pourmokhtari (L) som ”mycket glädjande och bra”. Ansökan är i linje med det så kallade Tidöavtalet där skrivningar finns om att se till att Vattenfall byter fot gällande kärnkraften. Den förra regeringen hade en direkt fientlig inställning till kärnkraft. Vattenfall har tidigare sagt att ny kärnkraft inte kommer att byggas då det enligt Vattenfall är svårt att få lönsamhet i kärnkraft.

Inga detaljer om hur byggprocessen av ”Nucelerate west” finns med i Vattenfalls ansökan. ”Tidplan får utarbetas tillsammans med berörda parter under resans gång. Målet är första reaktorn anslutet mot nätet 2032”, skriver energibolaget i ansökan. Romina Pourmokthari har inte varit i kontakt med företaget.

– Jag har inte pratat med Vattenfall om det här, så jag vet inte hur deras planer ser ut. 2032 är väldigt ambitiösa planer. Det finns ett stort behov och det finns ett behov av att det går så snabbt som möjligt.

– Regeringen måste göra allt vi kan för att bidra. Att Vattenfall kommer in med den här ansökan betyder väl att vi har bidragit till att förbättra de förutsättningar som finns för att bygga ny kärnkraft helt enkelt.

De nya planerna för den svenska elproduktionen presenterades under onsdagen av energi- och näringsminister Ebba Busch och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari under pressträff om åtgärder i de samarbetsprojekt som rör klimat- och energiområdet.