Nyheter

Tidöpartierna har förhandlat fram en ny gemensam klimatpolitik, där Sverigedemokraterna (SD) nu stödjer Sveriges mål om nollutsläpp till 2045. Enligt klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) innebär detta att hela regeringsunderlaget nu enas kring Sveriges klimatmål.

Överenskommelsen fastställer tre principer för klimatpolitiken: ett internationellt perspektiv med fokus på globala utsläppsminskningar, teknikutveckling med ökad användning av fossilfri el och förening med ekonomisk tillväxt.’

Sverigedemokraternas klimat- och miljöpolitiska talesperson, Martin Kinnunen, understryker att arbetet med att revidera klimatpolitiken kommer att fortsätta. Det planeras en översyn av etappmålen, och det klimatpolitiska rådet kommer att få nya uppdrag i denna kontext. Detta indikerar att överenskommelsen inte bara är en statisk punkt utan en del av en pågående process för att forma och förbättra landets klimatpolitik. Kinnunen förklarar att det inte är frågan om någon svängning i politiken utan att ta ansvar. Han förklarar att det handlar om vad som är bäst för Sverige.

Kinnunen förklarar att de nya klimatmålen betyder väldigt mycket när det kommer till den framtida inriktningen för klimatarbetet. Påståendet om att Sverigedemokraterna svänger i frågor om klimatmålet så svarar Kinnunen att det mer handlar om att visa att man som parti är öppna för samtal och förändringar så länge det handlar om vad som är bäst för Sverige.

Det har tidigare varit kyligt mellan klimatministern och Kinnunen och han menar att detta mest är medial dramatik.

– Jag tycker vi har ett bra samarbete. Romina är en duktig miljöminister som har haft ett ganska tufft också medialt och mycket av det här har väl kanske också varit ett medialt spel så att jag tror att det är positivt att det mer tydligt kan framgå att vi kan ha ett positivt samarbete som kommer att leda till bra saker för Sverige.

Mycket av klimatarbetet och de mål som satts upp är krav från EU. Sverigedemokraterna menar att detta är problematiskt att EU lägger sig i frågor gällande frågor som rör svenska arbetare och skogshantering. Kinnunen menar att det är oklart vem som faktiskt bestämmer kring miljöfrågorna i Sverige. Är det EU eller Sverige?

– Det går tyvärr i den riktningen att allt mer som handlar om vår skog och natur bestäms av EU. Av länder som ser helt annorlunda ut än Sverige gör, som inte har så mycket skog och så många sjöar och vattendrag som vi har. Vad jag märker så är det att det finns ett utbrett missnöje i de flesta partierna i riksdagen faktiskt, kring hur utvecklingen går.