Nyheter

Det är det tyska miljöpartiet som nu tar avstånd från Greta Thunberg. Ricarda Lang språkrör menar att Greta Thunberg beter sig ”fullkomligt oanständigt”

Gretas tydliga ställningstagande för Palestina den senaste tiden har överraskat klimatrörelsen i Tyskland, där det betraktas som tabu och anses vara antisemitism att kritisera något som Israel gör.

Luisa Neubauer, Gretas tyska motsvarighet inom klimatrörelsen, hade tidigare starkt reagerat på den svenska klimataktivistens agerande.

Nu kritiserar även Ricarda Lang, språkrör för det tyska miljöpartiet De gröna, Greta. Enligt Der Spiegel säger politikern: ”Jag måste säga att jag tycker att dessa uttalanden inte bara är deprimerande, utan fullkomligt oanständiga.”

Ricarda Lang fortsätter och anklagar Greta Thunberg för att missbruka den nödvändiga och korrekta omsorgen om klimatskydd för att inta en ensidig ståndpunkt i Israel–Palestina-konflikten. Den tyska miljöpartisten anklagar Greta för att inte fördöma Hamas, för att ”byta ut förövare och offer” och för att ”svepa Israels rätt att existera åt sidan.”

Ricarda Langs kommentarer kommer efter händelsen i Amsterdam förra helgen, då en man stormade scenen och slet mikrofonen från Greta efter att hon hade ropat om ”klimaträttvisa” i Palestina.