Nyheter

Den 24 juli ställdes klimataktivisten Greta Thungberg inför rätta i Malmö tingsrätt. Aktivisten dömdes för ohörsamhet mot ordningsmakten. 30 dagsböter à 50 kronor. Dessutom ska hon betala 1 000 kronor till brottsofferfonden.

Det var i juni tidigare i år som Greta Thunberg deltog i en manifestationi Oojehamnen i Malmö, där hon med flera aktivister blockerade tankbilar från att köra ut ur hamnen. Till slut lyftes hon bort av polis.

”Vi väljer att inte vara åskådare, utan istället fysiskt stoppa infrastrukturen för fossila bränslen. Vi återtar makten över framtiden.”, skrev hon på sin instagram under aktionen.

I förhandlingarna i Malmö tingsrätt på måndagen erkände hon att hon var på platsen och försvarar sitt agerande. Hon hävdade att hon inte begått något brottsligt utan handlat i nödvärn. Något som rätten inte höll med om.

– Mitt handlande är försvarligt. Jag anser att vi befinner oss i en nödsituation som hotar liv, hälsa och egendom. Otaliga människor och samhällen är i fara både på kort sikt och lång sikt. Hon hänvisar att det finns en del i brottsbalken där man åberopa nöd, sa Thunberg under rättegången.

– Vi befinner oss i ett klimatnödläge och vi vill inte vänta på att någon agerar.

Greta Thunberg höll en mindre presskonferens utanför rätten där hon bland annat sa att domen är absurd.

– Det är absurt att de som agerar i linje med vetenskapen ska betala priset för det. Som ska anklagas och stå för de för de legala konsekvenserna. Medan den fossila bränsleindustrin kan bränna upp vår nutid och framtid.

Greta berättade vidare under presskonferensen att hon kommer att fortsätta med sin aktivism.

– Just nu har vi inga lagar som håller koldioxiden i marken. Vi har inga lagar som skyddar oss mot den självförstörande girighet som vi låter löpa fri i världen. Vi har inget val än att fortsätta att inte spela efter reglerna. Det är reglerna som måste ändras.

– Vi kommer inte backa för motstånd. Den förändring som vetenskapen skriker efter är inte möjlig inom dagens system.

Greta Thunberg kommer inte överklaga domen.

Efter att Greta pratat med pressen fick hon applåder av de som kommit för att stötta henne under rättegången.