Nyheter

Under helgen samlades organisationen ”Ta tillbaka framtiden” vid Malmös hamn för att genom manifestationer ”blockera fossilindustrin”.

Nu är flera av miljöaktivisterna misstänkta för brott – en av de brottsmisstänkta är AFA-kopplade aktivisten Greta Thunberg.

Enligt polisen handlar brottsmisstankarna om olaga intrång och ohörsamhet mot ordningsmakt. På fredagen upprättades en anmälan om olaga intrång då aktivisterna tog sig upp på taket till en bensinmack. Den andra anmälan skrevs efter att demonstranterna vägrat lämna en vägbana som de satt på.

– Det andra var senare på dagen på lördagen. Man gav en ordningshållande befallning om att de skulle lämna platsen och det gjorde de inte. Då upprättade man en anmälan, säger Peter Tobisson, jourhavande förundersökningsledare vid polisen i Malmö.

– Man flyttade personerna som satt på vägbanan och släppte på trafiken igen, fortsätter han.

Enligt Aftonbladet är Greta Thunberg delgiven misstanke för brotten och vara en av demonstranterna som burits bort av polisen.

I Thunbergs fall rör det sig om ett fall av olaga intrång och tre fall av ohörsamhet mot ordningsmakten, varav den senaste anmälan upprättades under måndagseftermiddagen.