Nyheter

Riksdagsledamoten Elsa Widding (partilös) bjöd under tisdagen in till ett seminarierum om havsbaserad vindkraft i Riksdagshuset. Widding är djupt engagerad i vindkraftsdebatten och kritisk till den.

Widding har gjort sig känd som en stor motståndare till vindkraft och alternativa energikällor. Hon menar att det är mycket av en omöjlighet. Hon förklarar för Document att Sverige är ett land som hade ett unikt elsystem som resten av världens såg upp till. Det var driftsäkert och det höll igång den svenska industrin. En industri som vi på många sätt fortfarande har kvar och det finns ett stort behov av energi i Sverige. Vi kan inte byta ut dessa säkra och planerbara mot ett system som bygger på väder och vind. Det är inte hållbart. Svenska folket är lurade om de tro det.

Du har bjudit in till ett seminarium om havsbaserad vindkraft här i riksdagen.

–Ja, när man säger att all makt utgår från folket. Jag tycker det är viktigt att faktiskt också bjuda in folket. Vindkraftsindustrin är en väldigt, väldigt stark lobbyorganisation som har politiker och miljörörelse med sig
och det är ganska oförståeligt att man har miljörörelsen med sig. Och jag tycker att de som är drabbade av vindkraften, såväl privatpersoner som företag, sällan får komma till tals. Så att jag vill verkligen försöka belysa miljökonsekvenserna. Jag kommer också att prata energisystemet och hur vindkraften ställer till det för energisystemet. Sen är det också väldigt viktigt att lyfta miljöperspektivet.

Vem är det som lurar vem i klimatdebatten. Är det miljörörelsen som lurar oss eller är det de som blir lurade?

– Men jag tror det beror på vem man pratar med, om hur man definierar miljön rörelsen. Men jag tror att det är väldigt många som är lurade när det handlar om att man tittar bara på koldioxid. Och då är det ju faktiskt så att vindkraftverken i sin livscykel släpper ut ganska lite, bara tre gånger mer än kärnkraften. Men när man tittar på vad som krävs av material till exempel, så krävs otroligt mycket material som tillverkas med fossila bränslen. Så det är när man vill gå från energi till att få ut el så krävs det ganska mycket. Så att jag skulle vilja säga att det är som att gå från Big oil till Big wind. Vindkraftsindustrin är en väldigt otrevlig industri och jag tycker att vi i Sverige blir grundlurade om. Jag vet att professor John Blomgren, pratade om om att Sverige var en koloni förr för vindkraften. Där de utländska bolagen skor sig på skattebetalare.

Vem är det som tjänar på denna så kallade gröna omställningen och vindkraften?

– Ja, det är inga företag i Sverige i alla fall.  För i princip ingen tjänar pengar på vindkraften idag. Det går väldigt, väldigt dåligt för de som bygger. Det är någon annan som tjänar pengarna.

Räddar denna omställningen till vindkraftverk något klimat?

–  Nej, vi förstör miljön.