Ur flödet/i korthet

Det pågår en strid mellan folket och eliten i Frankrike, tror Michel Houellebecq. Jag tillhör eliten, men i mitt hjärta är jag mest med folket, säger den kände franske författaren i en intervju med  El País strax före den andra omgången av det franska parlamentsvalet.

– Frankrike är ett konstigt land, och det kan hända obehagliga – även dödliga – saker efter valet, säger han med en blandning av pessimism och uppgivenhet till den spanska tidningens reporter Marc Bassets. Om Rassemblement National (RN) kommer till makten blir det uppståndelse, tror han.

Macron, som tilldelade dig Hederslegionen 2019, talade om ”inbördeskrig” för att varna för konsekvenserna av en seger för ”ytterkanterna”. Håller du med?

Han har rätt. Men att det är han som säger att det kan sluta tragiskt är inte okej. Det inger inte förtroende.

Men säger du inte det själv?

Jag säger att det är på väg mot en sammandrabbning. Det pågår en revolt från folket mot dessa eliter. Politiska eliter, ekonomiska eliter, intellektuella eliter. Det finns flera saker som har försämrats i Frankrike. Jag köpte ett hus på landet, men det finns inga läkare där längre. Det är ett misslyckande. Det finns samhällsgeografer som har teorier om detta. Världen kommer att bli ett nätverk av megastäder där människor kommer att improvisera för att överleva.

Det är Frankrikes periferi som har lämnats åt sig själv, och nu gör den uppror, konstaterar Houellebecq, som inte tvekar att kalla sig populist.

Rassemblement National är inte antisemitiska, men de är antimuslimska, anser Houellbecq. Den berömda författaren tycker i alla fall att RN-chefen är lite antiseptisk:

Vad tycker du om Jordan Bardella?

Han försöker så hårt att framstå utan kanter, den här killen… Han är så besatt av att inte säga något som kan missförstås att han inte säger något alls.

Medan RN:s mångåriga galjonsfigur, enligt hans åsikt, visar fler mänskliga egenskaper:

Och Marine Le Pen?

Jag tror inte att hon är särskilt intelligent eller kompetent. Men det är inte så farligt, man hittar alltid intelligenta och kompetenta människor. När du kommer nära makten kommer folk till dig. Jag tror dock att hon verkligen älskar folket, att hon är nära folket.

Houellebecq menar att spillrorna från den ”republikanska fronten”, som återigen har gått samman i ytterligare ett försök att stoppa RN, sjunger på sista versen:

Hela eliten är mobiliserad mot Front National. Macron har redan vunnit två val på detta sätt. Folk är trötta på detta argument. Det fungerar inte längre, även om det fortfarande fungerar lite. Den här gången kommer de fortfarande att klara det, men jag vet inte om det är goda nyheter. Ibland säger man till sig själv att det hade varit bättre om konflikten bröt ut nu.

Han säger det inte själv, men det är uppenbart att han syftar på konflikten mellan det traditionella Frankrike å ena sidan, och alliansen mellan eliten och den islamiska vänstern å den andra. Det är inte längre många som tror att konflikten kommer att kunna lösas fredligt.

Houellebecq konstaterar att eliten har svikit folket och låter det på ett subtilt sätt lysa ganska tydligt genom vilken sida han står på:

Och du, är du med eliten eller folket?

Mmm… Sociologiskt är jag med eliten. I mitt hjärta är jag mest med folket. Jag har röstat på eliten länge: Eliten ska göra saker ordentligt… Men om man röstar på eliten, och eliten inte är elit, har vi blivit lurade. Så nu vet jag inte vad jag ska göra.

Vem röstade du på i första omgången?

Jag är helt för principen om hemliga val!

Men du sa precis att du röstar på eliten…

Ah, jag har avslöjat mig själv.

Vallokalerna i Frankrike stänger klockan 20 på söndagen. Då får vi snart en fingervisning om hur valet gick.

Som det ser ut blir RN störst utan att uppnå klar majoritet. Men det här valet liknar inte något tidigare val.