Nyheter

Justitieminister Gunnar Strömmer kallade på tisdagen till pressträff efter det krismöte man haft med anledning av rekryteringen av unga och barn till kriminella gäng.

– Det går inte att förstå den här brottsligheten som vilken annan ungdomsbrottslighet som helst, säger han.

Gunnar Strömmer har flera gånger sagt att regeringen nu gör ”historiskt stora satsningar” i budgeten både vad gäller rättsliga och sociala insatser för att bland annat bryta nyrekryteringen till kriminella gäng.

– Det gäller att komma ihåg att satsningarna på rättsväsendet i stort, inte minst på polisen, också är utomordentligt viktiga ur en brottsförebyggande synpunkt, säger.

Vad är det som har missats i arbetet med den här typen av kriminalitet?

– Jag tror det finns sedan det har funnits en tendens att betrakta
den här grova brottsligheten som annan ungdomsbrottslighet och att det också gör att verktygen för att möta den inte har varit tillräckligt spetsiga. I dag talade vi med de här olika aktörerna som är involverade i alla barn och unga om vad vi nu ser på fältet och det är ju en enorm press på hela vårt system. Allt ifrån polis och åklagare till SIS, hem till HVB hem, familjehem, unga, unga, kriminella nätverk som vill kliva av, söker skydd hos kommuner och annat. Nu har vi en kriminalitet, en ungdomskriminalitet som inte liknar någon annan sorts kriminalitet. Nu ska vi se till att få fram verktyg för att möta just den här situationen.

Vilka verktyg kan komma av den här typen av diskussioner?

– Jag skulle säga att det är väldigt viktigt att få en gemensam insikt om varför problemen ska hanteras, men också framför allt att få ännu en helt annan modell för effektiv och operativ samverkan på fältet mellan olika aktörer för att kunna rikta kraften mot individer. Det är inte bara en samverkan på en övergripande strategiplan.

Inom loppet av 1 till 2 veckor så kommer vi få ett sådant förslag från polisen, Socialstyrelsen om en ny sådan effektiv och operativ samverkan modell. En annan viktig sak är förstås vad måste vi leverera nationellt för att kunna understödja ett sådant arbetssätt och skulle vilja peka på två viktiga förändringar. En som kommer nu först oktober när polisen får använda hemlig avlyssning också för att preventivt förhindra, att förebygga brottslighet. Och det andra att vi väntar med förslagen om några veckor på riva sekretess hinder mellan exempelvis skola, socialtjänst och polis så att informationsutbytet och samspelet kan bli mycket mer effektivt än i dag.