Nyheter

EU:s invandringspakt, som förhandlats fram av moderaten Tomas Tobé, kommer att leda till att Sverige förlorar kontrollen över migrationen. Därför anser nu EU-parlamentarikern Charlie Weimers att det äventyrar Tidöpartiernas uppgörelse om en minskad invandring. Mattias Karlsson håller med och säger på Twitter att ett framtida samarbete kan bli kan bli svårt.

På torsdagen röstade EU-parlamentet igenom den kontroversiella invandringspakten, som ger EU-kommissionen makt att tvinga medlemsländer att ta emot asylsökare. Samtidigt som EU röstar om detta så ökar inflödet av invandrare till Europa kraftigt. EU-parlamentet godkände på torsdagen att slutförhandlingar får inledas med ministerrådet om fyra av delarna i den asyl- och migrationspakt som EU-kommissionen lade fram hösten 2020. Röstsiffrorna låg kring 420 ja, 130 nej och cirka 30 nedlagda.

Den svenske EU-parlamentarikern Tomas Tobé (M) som har varit huvudförhandlare om migrationspakten, medan SD-ledamoten Charlie Weimers har stått kritisk till pakten om migration. .

I SVT:s ”Aktuellt” på torsdagskvällen möttes de för att diskutera frågan.

Charlie Weimers uppgav sig vara ”genuint orolig” över att Tobé och hans partigrupp EPP gjorde upp med vänstern, istället för högern, om migrationspolitiken för EU.

– Det är den stora skillnaden jämfört med vad som hänt i Bryssel och Strasbourg och vad som hänt i Sverige, sade Weimers.

SD-politikern varnade också för följderna av pakten.

– Att öppna upp för en lag som ger EU-kommissionen möjlighet att diktera migrantkvoten till Sverige anser jag är helt fel väg att gå och kommer skapa problem för svenska regeringar framöver, sade Charlie Weimers.

Tobé sa att migrationspakten skulle hjälpa till att minska invandringen till Sverige.

– Om vi ska få en lägre invandring till Sverige behöver vi bryta den ordning vi haft. I praktiken har ett fåtal länder, inte minst Sverige, fått bära det stora ansvaret, sade han.

Sverigedemokraternas Mattias Karlsson rasar på Twitter över migrationspakten som nu gjorts och menar att den skapar splittring för Tidöpartierna. Karlsson säger att ett samarbete mellan Tidöpartierna nu kan bli svårt och han antyder att avtalet borde rivas upp.