Nyheter

EU:s framtida flyktingpolitik har skapat en spricka mellan Sverigedemokraterna och Moderaterna. SD är kritiska till den nya migrationspolitiken som EU vill införa i hela unionen. En pakt som gör att det är EU som i framtiden får makt över medlemsländers migrationspolitik gällande asylsökande.

Förslaget om EUs nya migrationspolitik har förhandlats fram av den svenske EU-parlamentarikern Tomas Tobé (M). Sverigedemokraterna har en tid varit kritiska till den nya politiken som bland annat innebär att EU kan börja bestämma över hur många flyktingar ett land ska få ta emot.

Förslaget om migrationspakten har redan godkänts med majoritet i en utskotts-omröstning. EU-parlamentsledamoten Charlie Weimers (SD) sa tidigare i veckan att han tänker förhala genomdrivandet av pakten genom att tvinga fram en formell omröstning i EU-parlamentet. För att detta ska ske krävs att minst tio procent av ledamöterna begär det. Nu uppger sig SD ha ordnat tillräckligt med signaturer för att kräva en sådan omröstning.

– Alla signaturer finns på plats, så det (inlämnandet) är en formsak, säger Charlie Weimers,  till Aftonbladet.

Sverigedemokraterna är kritiska till den föreslagna ”migrationspakten” som EU vill inrätta. Charlie Weimers (SD) menar att Sverige med det nya förslaget inte kommer kunna driva en stram migrationspolitik och förlorar kontrollen över den egna migrationspolitiken eftersom EU kommer att tilldela Sverige migranter, säger Weimers.

Weimers riktar särskilt hård kritik mot moderaten Tomas Tobé, som i egenskap av chefsförhandlare i EU-parlamentet om migrationsfrågan.

Som parlamentets chefsförhandlare borde Tobé ha sökt stöd för en restriktiv och långsiktigt hållbar linje. Tyvärr valde han att bygga en brokig koalition bestående av parlamentariker som driver en linje som står i strid med svenska intressen”, skrev han nyligen i en debattartikel i Svenska dagbladet.

På tisdagskvällen lyckades Weimers få ihop tio procent av parlamentarikerna för att ta frågan vidare. Det ser han som ett steg att ändra på förslaget.

– Jag har samlat ihop de namnunderskrifter som krävs för att få till stånd en omröstning på torsdag. Jag har lämnat in begäran om votering till talmannen, säger Weimers till Aftonbladet. .

– Jag hoppas att Tomas Tobé (M) och hans partigrupp känner ett tryck att göra upp med oss, säger Charlie Weimers (SD), till Aftonbladet