Nyheter

Dick Erixon, chefredaktör och ansvarig utgivare på Samtiden, det SD-ägda mediet, har klivit in som en av de ledande namnen för Sverigedemokraterna inför årets EU-val. Hans placering som det tredje namnet på vallistorna kom som en överraskning när partiets valberedning offentliggjorde sitt förslag.

I valet 2019 säkrade SD tre mandat i parlamentet, och om det upprepas i år, kommer Dick Erixon att rikta sitt fokus mot den europeiska ekonomin. Med en djup misstro mot hur EU använder sina betydande ekonomiska resurser, avser han att granska användningen av medlen noggrant.

Förstanamnet Charlie Weimers, som rekryterades från Kristdemokraterna 2018 och sedan dess representerat SD i Europaparlamentet, betonar behovet av en ny svensk EU-strategi. Han argumenterar för att genom att inte längre ha inskrivet i grundlagen att Sverige ska vara med i EU, kan landet visa flexibilitet gentemot Bryssel och stå på egna ben inom ramen för sitt medlemskap.

Andranamnet Beatrice Timgren, en civilingenjör och riksdagsledamot sedan 2022, delar Erixons och Weimers intresse för EU-frågor. Hon hoppas på att få arbeta med jordbruks- och miljöfrågor i Europaparlamentet.

Foto: Roger Sahlström

Valberedningens förslag till SD:s toppkandidater på EU-valsedeln har presenterats i syfte att öka partiets representation från tre till minst fyra mandat i parlamentet. Första namnet på listan blir Charlie Weimer, följd av Beatrice Timgren och debattören Dick Erixon, som siktar på att få en plats i EU-parlamentets budgetkontrollutskott.

Vid en presskonferens under tisdagen kallade SD-ledaren Jimmie Åkesson sitt parti för det mest EU-kritiska i Sverige. Trots detta har partiet valt att inte längre driva frågan om att Sverige ska lämna EU utan istället fokusera på att förhindra överföring av mer makt från medlemsstaterna till EU-institutionerna i Bryssel.