Nyheter

På onsdagen röstade EU-parlamentet för att terrorklassa Ryssland. Detta efter ett förslag från Sverigedemokraten Charlie Weimers förslag om att klassa Ryssland som en terrorstat med siffrorna 494 mot 58, rapporterar Euronews.

Resolutionen fördömer Rysslands invasion och försök att annektera delar av Ukraina, och anklagar Ryssland för krigsbrott som mord på civila, plundring och våldtäkter.

”Ryssland utgör en säkerhetsrisk för hela den europeiska kontinentens och den regel-baserade internationella ordningen” enligt resolutionen, som innehåller inslag från ytterligare två förslag till resolutioner förutom den som lades fram av Charlie Weimers.

– I nuläget saknas ett europeiskt juridiskt ramverk för att klassa stater som sponsorer av terrorism. Syftet med mitt initiativ är att europeiska stater etablerar ett sådant ramverk som gör att exempelvis ryska statens tillgångar inklusive oligarkers tillgångar utomlands ska kunna konfiskeras för att användas till återuppbyggnaden av Ukraina, förklarar Weimers till Nyheter Idag.

– Det handlar om att skärpa sanktioner, inte minst sekundära sanktioner, det vill säga stater som fortsätter att understödja det ryska kriget genom att handla med dem och så vidare. Att man kan rikta in sig på dem också, fortsatte han.

Beslutet välkomnas av  Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj.

– Ryssland måste isoleras på alla nivåer och hållas ansvarig för att avsluta den ryska terrorpolitiken i Ukraina och runtom i världen, skrev presidenten på twitter.