Nyheter

För att klara klimatomställningen så har nu regeringen skickat ut ett förslag på remiss för att tillåta byggen av nya kärnreaktorer.

På en presskonferens under onsdagen med klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari och Strålsäkerhetsmyndighetens vikarierande generaldirektör Michael Knochenhauer presenterade man satsningar för framtiden kring kärnkraften. Pourmokhtari sa att ny kärnkraft leder till minskade utsläpp. Elektrifieringen är helt central för att industrin och transportsektorn ska kunna ställa om. Regeringen vill att utsläppen ska ner till noll.

– Planerbar el och en stabil elproduktion är en nödvändig förutsättning för det långsiktiga klimatarbetet i Sverige, sa klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Enligt regeringen så kommer klimatomställningen att kräva en fördubbling av elproduktionen och kärnkraft kommer att stå för det stora delen av ökningen.  Regeringen har aviserat om att man vill bygga minst 10 nya konventionella reaktorer och dessa bör stå redo omkring 2045

– Just nu pågår en omställning till fossilfritt där industrier och transporter elektrifieras. Det kräver mycket mer ren el i hela landet. För att klara det behövs mer av alla fossilfria energislag. Med dagens besked vill vi göra det möjligt att bygga fler kärnkraftverk på fler platser, säger statsminister Ulf Kristersson.

I Tidöavtalet står det att regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna ska göra lagändringar för att möjliggöra för ny kärnkraft. Det här föreslaget som nu går på remiss är en viktig del i det arbetet.

– Sverige behöver mer el. Fossilfri, billig el på rätt plats, vid rätt tid. Det behövs för jobbens, konkurrenskraftens och för den gröna omställningens skull. Kärnkraften är en nödvändig bas i den energimix som bygger svenskt energisystem starkt igen, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.

Förslaget ska nu ut på remiss i tre månader och lagförslaget beräknas träda i kraft i mars 2024.