Nyheter

Det har länge varit en gåta varför kriminella gäng lyckas så framgångsrikt i Sverige. Men en nyligen publicerad kartläggning antyder att den höga andelen kvinnliga poliser i landet kan vara en del av förklaringen.

Enligt kartläggningen, som oväntat publicerades av Dagens Nyheter, har kriminella gäng systematiskt utnyttjat sexuella relationer med poliser, vilket har resulterat i utbredda läckor av information. Sedan 2018 har det gjorts 514 anmälningar om misstänkta läckor, och enligt DN är det en vanlig metod för gängmedlemmar att inleda sexuella relationer med poliser.

Martin Valfridsson från polisens avdelning för särskilda utredningar berättar för DN att läckor till kriminella är ett stort problem. Han säger att fenomenet har varit känt i södra Europa under lång tid och har nu etablerat sig i Sverige på kort tid.

På polismyndigheten har man infört begreppet ”luft-pm” för att beskriva hur poliser skriver meningslösa rapporter om personer som deras kriminella partners är intresserade av. Dessa rapporter används sedan för att förklara registerslagningar och ge dem en falsk legitimitet. Dessutom har gängen och deras partners tydligen använt sig av fejkade 112-larm, enligt DN.