Nyheter

Sedan 2018 har det gjorts över 500 anmälningar om misstänkta läckor från polisen till kriminella och minst 30 polisanställda har pekats ut.

– Vi har nog historiskt sett varit ganska naiva, säger rikspolischefen till Expressen.

Det är efter en granskning i Dagens Nyheter som det framkommer att anställda inom polisen läckt information till kriminella. Kriminella har närmat sig kvinnor inom poliskåren och använt sig av dessa relationer för att komma över information. Enligt DN är det så pass allvarligt att en läcka tros ligga bakom ett mord.

Här berättas historier om kvinnor inom olika delar av poliskåren som varit inblandade i allt från sexuella relationer med grovt kriminella till att läcka känslig information till dessa personer. Trots allvarliga brott och förtroendeskadliga handlingar lyckades många av dem undkomma med milda påföljder såsom villkorlig dom och böter. Deras agerande underminerade inte bara rättvisan utan också allmänhetens förtroende för rättssystemet.

En kvinnlig gruppchef hade en sexuell relation med en gängkriminell man och läckte polisinformation till honom och hans medbrottslingar. Hon undkom med villkorlig dom och böter, och avslutade sin anställning efter domen.

En kvinnlig utredare, central i arbetet mot gängkriminalitet, hade kärleksrelationer med två gängmedlemmar, varav en var kusin till en känd kriminell. Hon läckte också information till dem och avslutade sin anställning efter att hon blivit dömd.

En kvinnlig gränskontrollant vid gränspolisen läckte sekretessbelagd information till flera kriminella nätverk under pågående gängkrig, vilket ledde till att personer som hon hade slagit upp blev mördade. Hon undkom också med milda påföljder och sade upp sig.

En kvinnlig civilanställd brottsutredare hade sexuella relationer med fyra grovt kriminella samtidigt som hon utredde en av dem. Hon läckte sekretessbelagda dokument och kom undan med böter innan hon avgick.

Fem kvinnliga operatörer på polisens larmcentral hade relationer med medlemmar av kriminella MC-gäng och läckte information till dem. En av dem fortsatte trots att polisledningen var informerad, och hon fick till sist sparken, medan ödet för de andra fyra är oklart.

En kvinnlig områdespolis varnade en gängkriminell man för att han var efterlyst och avlyssnad av polisen för ett gängmord. Hon fick böter och mild kritik från sin gruppchef.

En kvinnlig underrättelsesamordnare på en enhet som arbetade mot organiserad brottslighet hjälpte knarkhandlare med polisiär information för att undvika gripande. Hon undkom med böter trots att ligan till sist åkte fast.

En kvinnlig polis läckte hemliga uppgifter från en mordutredning till kriminella och utförde olagliga spaningar tillsammans med en manlig kollega och en advokat. Hon fick också milda påföljder och sade upp sig efter domen.

– Jag förstår att allmänheten blir upprörda när de hör det här. Jag förstår också att det här är skadligt för allmänhetens förtroende, säger rikspolischef Petra Lundh till TT.

Enligt Lundh beror dock den stora mängden anmälningar på att myndigheten har ett bra system för att upptäcka avvikande beteenden. Rikspolischefen menar ligger polisen långt fram i arbetet mot problematiken, både internationellt sett och i förhållande till andra myndigheter.

– Jag har varit i rättsväsendet i många år och vi har nog historiskt sett varit ganska naiva, men de sista åren har vi verkligen jobbat på det här på ett systematiskt och strukturerat sätt.

Att det trots detta sker läckor är otroligt skadligt, säger Lundh, till Expressen.

– Vi behöver göra allt vi kan för att minimera det så mycket som möjligt. Det här är inget jobb som bara görs och sedan är det klart. Man måste jobba med det här precis hela tiden.

Enligt DN:s granskning sammanfaller läckor från polisen i tid med minst fyra hämndattentat där människor skadats eller mördats.

– Det är inte klarlagt att det finns ett samband men skulle det vara så är det verkligen oerhört allvarligt.