Nyheter

Den svenska och norska polisen kommer att stärka sitt samarbete mot gängkriminalitet. Anledningen är en ökad gränsaktivitet de senaste åren där svenska kriminella grupperingar säljer vapen norska kriminella.

Det var under en pressträff i Oslo som den norske polischefen Benedicte Bjørnland berättade om den gränsöverskridande brottsligheten.

– Sverige har över tid sett en allvarlig utveckling med organiserad kriminalitet men också i Norge syns en negativ utveckling, sa hon.

– De senaste åren har aktiviteten från svenska gängkriminella på norsk mark ökat, bland annat genom att de hyrs in för att utföra våldsdåd i Norge.

Den svenska polischefen Anders Thornberg som var med på pressträffen bekräftar den bild som den norske polischefen beskrivit. Thornberg menar nu att svensk och norsk polis måste samarbeta bättre och mer intensivt, sa Thonberg till Aftonbladet.

– Vid nåt tillfälle finns det misstanke om att man har beställt våldsbrott av svenska individer i Norge, och det finns information om att norrmän åker till Sverige och köper vapen och kanske sprängmedel och narkotika. Så det är viktigt att vi får ett ordentligt grepp om det här.

Rikspolischef Anders Thornberg berättade vidare under pressträffen att Sverige sticker ut vad gäller bedrägerier, skjutningar och sprängningar men på senare år har vi även blivit lite av en hubb för narkotikan.

– Kriminaliteten känner inga gränser, de verkar i det land där det finns mest pengar att tjäna. Sverige har stora problem men det kan bli stora problem i Norge också om vi inte arbetar tillsammans, sa han.

Enligt Thornberg så har även Finland märkt av att svenska gängkriminella dykt upp i landet.

Även Finland har upptäckt hur svenska gängkriminella dykt upp där, enligt Thornberg.

– Det finns en oro. Det har varit besök av svenska etableringar som varit i kontakt med finska kriminella. Det finns ledare bakom den organiserade brottsligheten i Sverige som kanske vill expandera marknaden mot andra länder, berättade Thornberg för Aftonbladet.