Nyheter

Foto: Youtube

Natten den 17 maj utsattes den svenska staden för ca. 20 bilbränder och andra bränder. Polisen tror att kriminella gäng står bakom det och hävdar att det är en attack mot det svenska samhället.

Det är ingen nyhet att det svenska samhället spricker i sömmarna. Nu har utvecklingen tagit ytterligare ett steg. Kriminella gäng och nätverk går till något nästan ”krig” mot samhället, inklusive i form av systematisk mordbrand.

Söndagskvällens många bränder har väckt stor uppmärksamhet även i Sverige, ett land som börjar vänja sig vid en hel del brott.

Swedish Radio är ett av många media som har täckt händelserna och säger att den svenska polisen anser att bränderna är en hämndakt och ett styrketecken, eftersom polisen har försökt städa upp de många kraftigt kriminella nätverken i staden och område.

Ett tjugotal bilbränder härjade i Eskilstuna under natten. Även polishuset attackerades och tre yngre män sitter nu anhållna.

Polisen misstänker att det handlar om en hämndaktion efter att myndigheten nyligen gripit nyckelpersonen i ett av stadens kriminella nätverk.

Polisen är orolig och mer av hela den svenska demokratin är under attack:

– Det som inträffat i Eskilstuna är allvarligt. Dåd som dessa skapar stor otrygghet i samhället. De anlagda bränderna är en attack mot rättssamhället och i förlängningen mot demokratin, säger Anders Thornberg, rikspolischef, ifølge Fria Tider.

Aftonbladet kan rapportera att det var särskilt gripandet av en 34-årig gängledare som utlöste ”aktionerna”.

Bränderna kopplas till ett av Eskilstunas kriminella nätverk där den 34-åriga ledaren häktades förra veckan – misstänkt för skott mot en rival.

Han är misstänkt för ett mordförsök den 10 maj i Råbergstorp i Eskilstuna. Då besköts en ledare från ett konkurrerande nätverk med flera skott men klarade sig oskadd.

– Att de hämnas på detta sätt kommer inte innebära att vi slutar göra vårt jobb, säger Christer Sjöqvist, chef för lokalpolisområde Eskilstuna, skriver avisen.

Polisen utmanas direkt av kriminella gäng i form av systematiska handlingar. Detta ökar intrycket många har av en nation på väg till avgrunden.

Aftonbladet skriver om de arresterade:

De tre unga män som nu sitter anhållna misstänkta för försök till grov skadegörelse är alla i 20-årsåldern och har kopplingar till den häktade gängledaren. Eftersom attacken var väldigt samordnad, och då bilar sattes i brand på ett stort geografiskt område, kan man inte utesluta att fler personer kan vara inblandade.

Eksilstuna är en av många svenska städer som kännetecknas av hög brottslighet, i regi av organiserade nätverk och gäng.

Aftonbladet, som många andra svenska medier, har länge försökt dölja alla kopplingar mellan denna utveckling och den stora invandringen till Sverige. Men nu går man ganska långt med att erkänna hur saker och ting är kopplade. Allt som behövs är att säga det med klara ord:

I Eskilstuna har man, precis som i de flesta av Sveriges större städer, problem med gängkriminalitet. Det finns ett antal kriminella nätverk i staden som alla främst försörjer sig på narkotikahandel.

Många av dem har tillgång till vapen, de har stort våldskapital och använder sig ofta av yngre springpojkar – precis som de flesta kriminella nätverk jobbar.

Gäng som kännetecknas av familjerelationer, lojalitet och gemensam geografisk bakgrund beskrivs:

– Antingen binds de samman av släktskap eller av att man vuxit upp tillsammans. Det finns även vissa geografiska kopplingar. Men man kan även byta lojalitet lite beroende på läget, det skiftar mycket, säger Christer Sjöqvist.

– Problematiken som finns i storstäderna finns även här. Vi ser även hur dessa nätverk samarbetar med flera grupperingar både nationellt och internationellt, skriver avisen.

Dokument har diskuterat utvecklingen i ett antal artiklar, inte minst i detta ”samlingsfall” där Eskilstuna också framträder som en av många brottsplatser under en slumpmässig dag: Rutinnyheter från Sverige: Skjutning, övergrepp, bilbränder och mer