Nyheter

Gängkriget blir allt intensivare i Sverige. I natt sköts en man ihjäl och flera andra skadades.
De senaste 30 dagarna har polisen förhindrat ungefär 30 gängskjutningar och sprängningar, berättade statsminister Ulf Kristersson vid en pressträff.

Fler och fler oskyldiga faller offer i skjutningar eller påverkar av de sprängningar och brandattacker som skett. För att komma tillrätta och komma åt gängen så tidigareläggs flera lagförslag som ska bekämpa den organiserade brottsligheten.

Tillfälliga visitationszoner innebär zoner där polisen ska kunna visitera vem som helst utan misstanke om brott. Förslaget skulle träda i kraft 1 januari 2025, men ska nu i stället träda i kraft 1 mars 2024.

Vistelseförbud innebär att det ska bli möjligt för polisen att förbjuda en person från att vara på en viss plats under en viss tid. Förslaget skulle träda i kraft 1 juli 2024, men tidigareläggs till 1 februari 2024.

Ulf Kristersson berättade också under pressträffen om de framsteg polisen gjort i i kampen mot organiserad brottslighet.

– Under de senaste 30 dagarna har polisen framgångsrikt förhindrat omkring 30 incidenter med skottlossning och sprängningar i gängrelaterade sammanhang, säger han och hänvisar till rikspolischefen Anders Thornberg.

Statsministern fortsätter med att berätta att polisen hittills i år har konfiskerat ett halvt ton explosivt material, beslagtagit 400 vapen och genomfört 550 gripanden.

– Det är definitivt resultat att tala om, samtidigt som det belyser omfattningen av problemet, påpekar Ulf Kristersson.

Under pressträffens så berättade också justitieminister Gunnar Strömmer (M) att svensk militär ska bistå polisen för att knäcka den organiserade brottsligheten. Det kan röra sig om bevakning, transport och i vissa fall ingripanden, berättade Strömmer under pressträffen.