Nyheter

Lagrådet har vissa invändningar men ger regeringen grönt ljus för förslaget om visitationszoner.
– Det här öppnar för möjligheter för oss, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

På torsdagseftermiddagen kom Lagrådet med sitt yttrande angående förslaget att införa visitationszoner, platser där polisen får visitera personer i ett område, inklusive barn, utan misstanke om brott. Regeringens förslag accepteras, men Lagrådet har vissa synpunkter.

Bland annat påpekar man att den tid som har getts till remissinstanserna har varit för kort och, framför allt, anser Lagrådet att reglerna kring visitationszoner bör vara tidsbegränsade för att möjliggöra utvärdering. Lagrådet har också synpunkter på hur beslut om en visitationszon ska kunna överklagas i domstol.

– Nu ska vi först och främst analysera Lagrådets yttrande, och frågan om tidsbegränsning får vi överväga. Vi delar Lagrådets åsikt att reglerna bör utvärderas, säger Gunnar Strömmer till TT.

– Lagrådet bekräftar att vi står inför stora problem med skjutningar och sprängningar, det är jag fast vid, säger han.

Regeringens förslag är att zonerna ska träda i kraft den 28 mars, således är tidsfristen för att analysera Lagrådets yttrande knapp.
– Vi är beredda på en snabb men grundlig process, säger Strömmer.

Enligt förslaget ska polisen kunna upprätta en visitationszon om det finns en påtaglig risk för skjutningar eller sprängningar. Kritik mot förslaget har bland annat handlat om att nyttan med zonerna inte är fullt utredd. Dessutom har effektiviteten hos zonerna ifrågasatts, eftersom svensk polis redan har betydande befogenheter att visitera och söka igenom fordon.

Flera remissinstanser oroar sig också för att zonerna kan leda till att polisen ägnar sig åt diskriminerande etnisk profilering.