I dag har regeringen lämnat in en proposition till riksdagen som föreslår införandet av säkerhetszoner, där Polismyndigheten ska ha utökade befogenheter att söka efter vapen och andra farliga föremål. Syftet är att effektivisera motåtgärderna mot skjutningar och sprängningar som uppstår vid konflikter inom den kriminella miljön.

Regeringens proposition syftar till att ge Polismyndigheten specifika verktyg för att hantera den ökande våldskriminaliteten och sprängningarna som har blivit allt vanligare inom den kriminella miljön. Genom att skapa säkerhetszoner där polisen kan agera med ökade befogenheter, hoppas regeringen att brottsbekämpningen blir mer effektiv och att möjligheten att förhindra våldsdåd ökar.

– Sverige har utomordentligt allvarliga problem med skjutningar och sprängningar. De kriminella nätverken har ett stort våldskapital, och är helt likgiltiga inför hur våldet drabbar oskyldiga. I det läge vi befinner oss i finns ett stort behov av att pröva nya åtgärder som kan trycka tillbaka våldet. Regeringen har därför fattat beslut om en proposition med lagförslag om säkerhetszoner. På så sätt får polisen nya verktyg att kyla ned konflikter, bryta våldsspiraler och förhindra hämndaktioner. Allt för att värna tryggheten och rörelsefriheten för hederliga medborgare i vårt land, säger Gunnar Strömmer.

Enligt förslaget skulle Polismyndigheten få rätt att genomföra mer ingående sökningar och kontroller inom dessa säkerhetszoner, med fokus på att upptäcka och beslagta vapen och andra potentiellt farliga föremål. Detta kan inkludera ökade befogenheter att stoppa och söka personer misstänkta för att bära vapen eller vara inblandade i kriminella aktiviteter inom dessa definierade områden.

Den föreslagna åtgärden är en del av regeringens bredare strategi för att bekämpa våldskriminalitet och kriminella nätverk. Genom att rikta in sig på de områden där konflikter inom den kriminella miljön ofta eskalerar till skjutningar och sprängningar, hoppas man kunna bryta den negativa utvecklingen och öka tryggheten för medborgarna.

Regeringens proposition kommer nu att behandlas av riksdagen, där den förväntas diskuteras och eventuellt godkännas för att implementeras som lag. Denna åtgärd följer en trend av ökad uppmärksamhet på och åtgärder mot våldskriminalitet och organiserad brottslighet i samhället, där regeringen söker effektiva sätt att hantera och förebygga sådana brott.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 25 april 2024.