Nyheter

Nu ges polisen befogenhet att instifta säkerhetszoner för att motverka dödligt gängvåld. Även om vissa varnar för att lagen kan ha negativa effekter, är polisen övertygad om att zonerna kan bidra till ökad säkerhet i områden där våld förekommer.

Lagen om säkerhetszoner, känd som visitationszoner, träder i kraft från och med torsdagen. Den ger polisen möjlighet att skapa sådana zoner i områden där det finns påtaglig risk för konflikter mellan kriminella nätverk, inklusive skjutningar eller explosioner, och där zonerna bedöms vara av stor vikt för att förhindra sådana händelser.

Kristian Malzoff, kommissarie vid utvecklingsenheten på nationella operativa avdelningen, Noa, påpekar att beslutet att införa zoner inte tas lättvindigt och att det krävs starka juridiska skäl.

Under de högst två veckor som zonen gäller, med möjlighet till förlängning, har polisen befogenhet att kroppsvisitera både vuxna och barn samt att söka igenom fordon utan konkret misstanke om brott. Malzoff betonar dock att majoriteten av personer som befinner sig i området inte kommer att visiteras och att beslutet bygger på en samlad bedömning av olika omständigheter på platsen.

Syftet med zonerna är att förhindra grova våldshandlingar inom gängmiljöer och att minska pågående konflikter. Polisen hoppas att zonerna även ska fungera som avskräckande för kriminella. Kommunikation anses vara avgörande för att förklara syftet med zonerna och polisens befogenheter samt för att minska risken för misstro gentemot polisen i de berörda områdena.