Nyheter

De senaste veckorna har polisen på Arlanda omhändertagit mer än två miljoner kronor i brottsvinster eller skulder till staten. Lagen om polisiära befogenheter i gränsnära områden gör det lättare för polisen att plocka pengar från kriminella.

Den 1 augusti trädde en ny lag, SFS 2023:474, i kraft i Sverige, vilken ger polisen utökade befogenheter för att förebygga och bekämpa gränsöverskridande brottslighet. Enligt den nya lagstiftningen har polisen nu möjlighet att genomföra kroppsvisitationer och göra husrannsakan i fordon vid gränsnära områden utan att ha en specifik brottsmisstanke. Ett av de områden som omfattas av denna lag är Arlanda flygplats.

Robert Alvrud, operativ samordnare för polisen på Arlanda, betonar att den nya lagstiftningen ger polisen ökade verktyg både inom och utanför den fysiska flygplatsen. Syftet är att effektivt bekämpa olika former av gränsöverskridande brottslighet, särskilt relaterat till penningtvätt och smuggling.

Polisen har noterat att kriminella försöker föra ut betydande summor pengar från Sverige till utlandet. Under året har polisen genomfört insatser på Arlanda för att testa olika metoder för att upptäcka och hindra detta. Resultatet har varit att stora summor kontanter, mellan 50 000 och 600 000 kronor, regelbundet har beslagtagits från resenärers bagage, ofta i samarbete med Tullverket.

Enligt Alvrud är samarbetet med andra myndigheter, såsom Tullverket och Kronofogden, en viktig del av polisens arbete för att bekämpa gränsöverskridande brottslighet. Vid kontroller av resenärer med skulder till staten har värdefulla föremål, som klockor, omhändertagits för Kronofogdens räkning.

Den nya lagstiftningen tillåter även polisen att samarbeta med andra myndigheter på olika gränsnära platser, inklusive flygplatser, hamnar, järnvägsstationer, broar och gränsövergångsställen på allmänna vägar. Syftet är att stärka insatserna mot gränsöverskridande brottslighet, inklusive smuggling och utförsel av stöldgods.

Sammanfattningsvis ger den nya lagen polisen utökade befogenheter för att agera effektivt vid gränsnära områden och bekämpa olika former av kriminell verksamhet som involverar transport av pengar och värdefulla föremål över gränserna.