Nyheter

Sedan 2020 har den svenska polisen samarbetat med myndigheter från över tio länder, inklusive Spanien och Brasilien, i en omfattande utredning. Denna utredning har även involverat Eurojust och Europol.

Arbetet med denna utredning påbörjades för ungefär tre år sedan, och den svenska polisen har haft en ledande roll i den rättsliga processen som nu resulterar i åtal.

Sofie Holmqvist, biträdande enhetschef på utredningsenheten vid Noa, har uttryckt betydelsen av detta internationella samarbete och dess omfattning. Hon betonar att det har varit ett långvarigt arbete, där Sveriges polis, särskilt aktionsgrupperna som ingår i den myndighetsgemensamma satsningen, har spelat en central roll. De har samarbetat med andra länder och myndigheter för att granska brottsligheten inom detta nätverk och agera tillsammans.

Den svenska polisen har samarbetat med myndigheter från över tio länder i utredningen som nu resulterat i rättsliga åtal mot sex personer. Detta mångnationella samarbete är avgörande för att bekämpa organiserad brottslighet, som har en global räckvidd. Holmqvist påpekar att internationell samverkan är nödvändig i dessa sammanhang.

Svensk polis har spelat en aktiv roll i utredningen och lagt ner betydande ansträngningar på det internationella samarbetet. Denna insats har gett resultat även inom Sverige, och i samarbete med kronofogden har det genomförts betydande beslag av kontanta medel.

Ett växlingskontor på Södermalm i centrala Stockholm har spelat en central roll i tvättningen av pengar i detta ärende och utgör en viktig länk för överföring av medel mellan olika länder. Dessa aktiviteter har använts för att omsätta kriminella pengar och transportera dem, ofta utanför Sverige och till andra delar av världen.