Nyheter

Polisen har intensifierat sina åtgärder mot den ekonomiska verksamheten hos kriminella grupper och organisationer. Dessa kriminella tjänar sina vinster främst genom att infiltrera välfärdssektorn, påverka infrastrukturprojekt och delta i narkotikahandel. Genom användning av så kallade målvakter och svarta pengar kan de erhålla betydande fördelar.

Torbjörn Rosén, som är nationell samordnare mot kriminell ekonomi, förklarar hur polisens arbete har varit framgångsrikt i att störa och bekämpa den ekonomiska sidan av kriminaliteten. En viktig aspekt av framgången är att antalet finansiella utredare har ökat från 70 till dagens 190, vilket möjliggör en kraftfull insats.

– Det är en samordnad ansträngning. Vi har tränat över 10 000 medarbetare för att kunna beslagta brottsvinster ute på fältet och för att bli mer skickliga i att bekämpa den kriminella ekonomin. Dessutom handlar det om att integrera vårt arbete bättre i ett sammanhängande system, förklarar Rosén.

En central strategi som används av de kriminella är att börja med att införa svarta pengar i en verksamhet, vilket ger dem en ekonomisk fördel gentemot legitima konkurrenter. När de har uppnått detta går de över till att driva mer legitima verksamheter.

– En kriminell kan till exempel överta en restaurang eller annan verksamhet, som till och med kan inkludera vårdtjänster, och använda svarta löner för att konkurrera illojalt, vilket ger dem möjlighet att vinna marknadsandelar. De kan även vara framgångsrika i upphandlingar för stora infrastrukturprojekt.

Samarbete har visat sig vara en nyckelkomponent i denna kamp mot kriminell ekonomi. Polisen är en del av ett omfattande nätverk som involverar 23 andra myndigheter, något som Torbjörn Rosén ser som mycket viktigt. Han poängterar att alla dessa myndigheter har förstärkt sitt arbete och att samarbete är avgörande för framgång.

– Det är genom samverkan som vi kan lyckas. Vår nuvarande satsning kommer att göra oss mer effektiva som aktörer inom detta område. Alla andra myndigheter har stärkt sitt arbete inom dessa områden, och detta samarbete är oerhört värdefullt eftersom många aktörer nu inser den betydande roll de spelar i denna kamp, något som kanske inte var uppenbart från början.