Nyheter

Rysktalande kriminella nätverk kontrollerar en betydande del av penningtvätten i Sverige, enligt uppgifter från Ekobrottsmyndigheten. En granskning utförd av Hem och Hyra har avslöjat hur dessa nätverk ofta utnyttjar ekonomiskt utsatta personer från öst för att driva sin verksamhet. Dessa personer skickas till Sverige och används som så kallade ”spökpersoner” på förfalskade adresser, där de agerar som målvakter i penningtvätten.

Problemet med dessa målvakter som registrerats på svenska adresser är utbrett och påverkar samhället negativt. Enligt Ekobrottsmyndigheten står rysktalande kriminella nätverk i centrum av denna brottslighet. Skatteverket uppskattar att omkring 91 miljarder kronor försvinner varje år på grund av svarta företagsinkomster som organiserats av dessa kriminella nätverk.

I många fall transporteras de ekonomiskt utsatta personerna till Sverige och registreras som boende på svenska adresser med hjälp av Skatteverkets servicekontor. Därefter kan de överlämna förfalskade anställningsintyg till bluffföretag för att få tillgång till bankkonton och mobilt bank-id. Dessa digitala tjänster utnyttjas sedan av de kriminella nätverken för att komma åt målvakternas bank-id och konton och tvätta pengar som genererats genom brottslig verksamhet.

Robert Lindström, en gränspolis i Stockholm, berättar hur hyreslägenheter i Stockholms förorter ofta används för att registrera andra kriminella och ekonomiskt utsatta personer på falska adresser. Det är inte ovanligt att hundratals personer kan vara registrerade på en och samma lägenhet, och de som agerar som målvakter kan få betalt för detta. Denna verksamhet genererar betydande inkomster åt de kriminella nätverken.

Det är viktigt att notera att dessa fall sällan leder till rättsliga åtal, eftersom myndigheterna ofta inser att målvakterna endast har utnyttjats i avancerade brottsupplägg. Åklagare Sanna Nesser anser att myndigheternas kontroller angående penningtvätt måste bli mer effektiva för att bekämpa detta problem.

Regeringen har nyligen tillsatt en arbetsgrupp på Finansdepartementet för att hantera penningtvätt och finansiella bedrägerier. Denna åtgärd är en del av regeringens insatser för att bekämpa den grova organiserade brottsligheten och den kriminella ekonomin. Förhoppningsvis kommer detta att leda till effektivare åtgärder för att bekämpa penningtvätt och finansiella bedrägerier. Arbetsgruppen ska rapportera sina första åtgärder i december.