Nyheter

Finansinspektionen (FI) strävar efter att få en djupare insyn i misstankeregister och belastningsregister, med ambitionen att stärka kampen mot finansiell brottslighet. Enligt myndigheten finns det en betydande risk för att brottslingar utnyttjar det finansiella systemet för penningtvätt, särskilt i verksamheter som hanterar kontanter.

För närvarande har FI befogenhet att begära information från polisen om vissa ekonomiskt motiverade brott, såsom bedrägerier och penningtvätt. Dock finns det begränsningar, särskilt när det gäller utländska betalningsföretags ombud och information om brott kopplade till organiserad brottslighet, såsom vapenbrott, narkotikahandel och människohandel.

Eric Leijonram, chefsjurist på FI, framhåller behovet av att få tillgång till information om en bredare typ av brott för att möjliggöra fullständiga bedömningar av lämplighet hos finansiella aktörer. Det är också viktigt att kunna identifiera om personer i ledande befattningar hos utländska betalningsföretag förekommer i register över misstanke och belastning. Dessa åtgärder är avgörande för att förhindra att finansiella institutioner används för brottslig verksamhet och för att upprätthålla allmänhetens förtroende för finansmarknaden.