Regeringen har tagit fasta på den oroande ökningen av bedrägerier i Sverige och uppmanar nu bankerna att ta ett större ansvar för att bekämpa detta växande problem. Vid en pressträff på tisdagen delade statsminister Ulf Kristersson och finansmarknadsminister Niklas Wykman regeringens bekymmer och presenterade förslag på åtgärder som bör vidtas.

Under 2023 ökade antalet anmälda bedrägeribrott i Sverige med hela 22 procent, vilket innebar att cirka 650 bedrägerier rapporterades varje dag. Dessa siffror är ännu mer oroande med tanke på det betydande mörkertal som finns. Polisen uppskattar att den organiserade brottsligheten i landet når upp till 100-150 miljarder kronor årligen, och telefonbedrägerierna står ensamma för över 700 miljoner kronor. Äldre personer är särskilt sårbara för dessa bedrägerier och har svårt att försvara sig mot dem.

Statsministern betonade att det är de kriminella som bär ansvaret för brotten, men han påpekade också att bankerna spelar en viktig roll då det är deras betalningssystem som möjliggör bedrägerierna. Han underströk att bedrägeripengarna finansierar den grövre kriminaliteten och att det är ytterligare en anledning till att stoppa dem.

Kristersson öppnar för lagstiftning som en möjlig åtgärd, men föredrar att först undersöka andra metoder, såsom produktutveckling hos bankerna, för att bekämpa bedrägerierna. Han är öppen för att genomföra lagändringar men prioriterar att bankerna först ska se över möjligheterna till produktutveckling för att adressera problemet.

Sammanfattningsvis är regeringen djupt bekymrad över den ökande trenden av bedrägerier i Sverige och uppmanar bankerna att ta ett större ansvar i kampen mot denna typ av brottslighet.