Nyheter

Migrationsverket har beslutat att avslå över 300 ansökningar om arbetstillstånd för anställningar hos ett enskilt företag på grund av oseriöst beteende från arbetsgivarens sida.

Orsaken till avslagen är att arbetsgivaren anses ha agerat oseriöst och myndigheten arbetar aktivt för att förhindra missbruk av reglerna för arbetstillstånd.

Under föregående år fick Migrationsverket information om missförhållanden hos ett företag med hundratals ansökningar om arbetstillstånd. Efter detta inleddes en fördjupad utredning av arbetsgivaren, som är verksam som underentreprenör inom byggbranschen. Ärendet överlämnades också till det gemensamma centret mot arbetslivskriminalitet i Göteborg.

Företaget, som har verksamhet både i Belgien och tidigare i Sverige, misstänks för att ha utsatt sina utländska anställda för människohandel och exploatering. Detta inkluderar låga löner och dåliga arbetsvillkor. Tidigare rapporter visar också att arbetsgivaren genom hot försökt hindra arbetstagare från att medverka i belgiska myndigheters utredningar.

Migrationsverkets utredning visar att arbetsgivaren har agerat oseriöst i samband med de aktuella ansökningarna om arbetstillstånd. Det bedöms att det finns risk att de anställda inte skulle få de avtalade villkoren.

”Vi har nu fattat beslut om avslag för samtliga ansökningar kopplade till detta företag. Totalt handlar det om över 300 ansökningar för personer som ännu inte kommit till Sverige,” säger Jesper Starkerud från Migrationsverket.

Migrationsverket arbetar aktivt för att bekämpa människohandel och förhindra missbruk av arbetstillståndsreglerna. Detta inkluderar att vara vaksam på försök att kringgå reglerna med falska anställningserbjudanden. Genom effektiv samverkan inom Migrationsverket, inklusive interna nätverk mot arbetslivskriminalitet och människohandel, har man kunnat identifiera dessa ärenden.