Nyheter

En färsk rapport från Migrationsverket, avsedd att förbli intern men avslöjad av Fokus, kastar ljus över en mörk verklighet: Studieinvandring till Sverige, som en gång ansågs vara en möjlighet till intellektuell berikning, har blivit ett skådeplats för omfattande missbruk. För många är inte studierna målet – det är tillgången till Sveriges välfärd och bidragssystem.

Enligt rapporten visar det sig att så många som tre av fyra personer som beviljas uppehållstillstånd för studier har helt andra motiv än att bedriva akademiska studier. Istället utnyttjas tillstånden för att få tillgång till Sveriges sociala förmåner, eller ännu värre, för olagliga aktiviteter som svartarbete, trafficking och prostitution.

Det mest oroande är kanske hur lätt det är att få ett uppehållstillstånd för studier och sedan övergå till ett arbetstillstånd utan att faktiskt visa några bevis på att man studerat eller har en legitim anledning att stanna i landet. Detta skapar en miljö som är idealisk för exploatering och olaglig verksamhet.

Rapporten avslöjar också hur vissa lärosäten i Sverige, istället för att agera som väktare av akademiska normer, aktivt kampanjar för att locka personer från utvecklingsländer, ibland i samarbete med agentföretag som inte fokuserar på utbildning utan på Sveriges lockande förmåner. Detta har väckt misstankar om politiska motiv hos vissa institutioner, som kan sträva efter att öppna dörrar för migranter från Afrika och Arabvärlden.

Kritik riktas också mot Migrationsverket för vad som verkar vara obstruktion mot regeringens försök att skärpa kontrollerna. Uppehållstillstånd beviljas, trots uppenbara indikationer på missbruk, till personer som saknar grundläggande akademiska kvalifikationer eller till och med kan vara analfabeter.

Rapporten, som förväntas lämnas in till regeringen och presenteras den 1 april, avslöjar en verklighet som är långt mer alarmerande än vad som tidigare befarats. Tre fjärdedelar av studieinvandringen misstänks vara brottslig, och en tredjedel av dem som beviljas uppehållstillstånd försvinner sedan från myndigheternas radar in i de parallella och skuggsamhällen som har vuxit fram i Sverige till följd av den långvariga och omfattande invandringen från utomeuropeiska länder.